Uvidím, zda budu kandidovat, říká Okamura. Koho chcete na Hradě?

29.12.2011 11:23

Pokud Senát potvrdí hlasování sněmovny, která odsouhlasila zavedení přímé volby prezidenta, mohou do boje o Hrad vstoupit i kandidáti, kteří by při dosavadním způsobu volby neměli šanci. Mezi ně patří i podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura, jenž úspěšně boduje mezi hlasujícími na internetu. Ve skutečných volbách bude ale struktura hlasujících nejspíš podstatně jiná.

Uvidím, zda budu kandidovat, říká Okamura. Koho chcete na Hradě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Přímá volba prezidenta, pokud ji schválí Senát, přinese do klání o post hlavy státu mnohem více nejistoty, než tomu bylo při dosavadním způsobu prezidentské volby. Uspět totiž mohou i ti, kteří by u hlavních politických stran neměli šanci. Důkazem je nedávná anketa serveru iDNES.cz, do níž se zapojily desetitisíce čtenářů a v níž za expremiérem Janem Fischerem skončil na druhém místě Tomio Okamura, podnikatel a odborník na cestovní ruch.

„V mé osobě si lidé promítli novou tvář, po které touží. Bez ohledu na to, jestli budu, nebo nebudu kandidovat, je to děsivý signál pro etablované strany,“ vysvětluje si svůj úspěch Okamura, který ale považuje za předčasné říkat, zda do boj o Hrad půjde. „Zda má smysl kandidovat, si nejdříve ověřím v senátních či jiných volbách,“ řekl MF Dnes.

Ještě v létě se Okamura na kandidaturu necítil

To je posun od konce léta, kdy se vyjadřoval ke své možné kandidatuře na Hrad. „Myslím, že prezidentem by měl být člověk, který mnohem více pracuje pro veřejnost, mnohem více ukáže, že je společensky prospěšný pro tuhle společnost. Že pro ni dlouhodobě pracuje, že se snaží špatné věci posouvat k řešení a změně, že má dlouhodobě pevné názory. Takového člověka si já představuji jako prezidenta. Necítím se na to,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Nelíbilo by se mu však, kdyby se hlavou státu stal bývalý premiér Jan Fischer. „Léta byl normalizačním komunistou a pak řekne, když se stane premiérem, že to byla jeho největší chyba v životě. Mně nevadí komunista, který té idee celoživotně věří. Mnohem horší ale je ten, kdo parazituje na každém režimu, jak se mu to hodí,“ kritizoval Okamura expremiéra.

Anketa

Kdo by byl nejlepší prezident?

hlasovalo: 6311 lidí

Prezidentem jen ten, kdo umí jít s kůží na trh

Stejně tak odmítavě se staví ke kandidatuře ekonoma Jana Švejnara. „Vím, že by prezidentem neměl být ani člověk, který tu s námi nežije. A nemá ani české občanství. Měl by to být člověk, který tu s námi každý den šlape chodník. Každý den se vyjadřuje k tématům, každý den lidem říká své názory. Každý den se lidé mohou s jeho názory konfrontovat, jestli s nimi souhlasí, nebo ne. Prezidentem by měl být ten, kdo umí jít s kůží na trh,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Zmíněnému bývalému předsedovi vlády Janu Fischerovi může přímá volba nahrát, protože politickým stranám se sám nehodlal nabízet. „Jsem připraven kandidovat na prezidentskou funkci a přistupuji k tomu odpovědně a s veškerou vážností. Z veřejného a politického života jsem nikdy neodešel, do stranické politiky ale vstupovat nebudu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz už dříve Fischer.

Schwarzenberg vnímá úbytek voličské přízně

Podobně by lidové hlasování zvýšilo naděje v minulosti neúspěšným kandidátům Janu Švejnarovi a Miloši Zemanovi. Oba dva by mohli v případě schválení přímé volby patřit do okruhu nejžhavějších favoritů. Zatímco první jmenovaný by mohl jít do voleb jako poslanecký či senátorský kandidát, bývalého předsedu ČSSD by do boje o Hrad muselo vyslat nejméně padesát tisíc voličských podpisů.

Pro stranické kandidáty by zřejmě zůstala výhodnější nepřímá volba, což platí jak o jistém kandidátovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, tak o Miroslavě Němcové a Přemyslu Sobotkovi, z nichž jeden bude kandidátem ODS. „Česko se posouvá doleva a pro prezidenta Schwarzenberga tu za dva roky nebude většina. Je to i důsledek krize,“ přiznal v rozhovoru pro Rheinische Post předseda TOP 09, že vnímá pokles svých nadějí.

Vyhraje důstojný kandidát, který má něco za sebou

Předvolebními kartami by teoreticky mohl zamíchat někdo neočekávaný. Tím by mohla být iniciativa ANO 2011. Miliardář Andrej Babiš, který s ní nedávno razantně vstoupil na politickou scénu, však zatím nechce podpořit žádného ze známých kandidátů, ale ani přijít se svým vlastním. Přesto případnou podporu některému z uchazečů o post hlavy státu nevylučuje.

Politolog Pavel Šaradín je však přesvědčen, že opravdové hlasování, pokud k němu dojde, dopadne jinak než internetová anketa, která vynesla vzhůru Okamuru. „Internet využívají aktivnější lidé v produktivním věku. K volbám ovšem chodí častěji důchodci. Asi vyhraje důstojný kandidát, který má něco za sebou a neobjíždí republiku se zábavnou show,“ poukázal politolog pro MF Dnes na jednu z Okamurových aktivit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…