V nadstandardu toho moc nebude. Ministerstvo se bojí Ústavního soudu

21.11.2011 8:12

Od nového roku si pacienti budou moct připlatit za nadstandardní výkony či materiály. Seznam toho, na co si bude možné připlatit, bude však zatím poměrně krátký. Ministerstvo zdravotnictví nechce na jedné straně příliš vylekat občany a na straně druhé nechce riskovat odmítavé stanovisko Ústavního soudu, který se bude zavedením nadstandardu ve zdravotnictví také zabývat.

V nadstandardu toho moc nebude. Ministerstvo se bojí Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Seznam výkonů, které budou patřit mezi tzv. zdravotnický léčebný nadstandard, bude prozatím velmi krátkým. Ministerstvo zdravotnictví to zdůvodňuje tím, že nechce vylekat občany a zároveň přiznává, že nechce dráždit Ústavní soud, který bude o zavedení nadstandardů ve zdravotnictví také rozhodovat. Zprávu přináší dnešní MF Dnes.

O platbách rozhodnou nemocnice

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v minulosti mnohokrát uvedl, že výčet výkonů, které budou po prvním lednu 2012 patřit mezi tzv. placený nadstandard, bude v první fázi velmi krátký a bude se rozšiřovat postupně. Potvrzují to i zatím poslední zveřejněné informace. Lidé si zaplatí za odlehčenou sádru nebo konkrétního operatéra.

O tom, kolik přesně zaplatíme, budou rozhodovat jednotlivé nemocnice. Ceny nadstandardních výkonů se tak mohou v různých částech republiky lišit. Za zmínku přitom stojí, že se značně rozchází představy ministerstva a nemocnic. Zatímco Heger tvrdí, že výběr konkrétního operatéra by mohl stát okolo tisíce korun, nemocnice hovoří až o pěti tisících.

Zavedení nadstandardů by přesto mohlo potěšit i voliče levice, kteří tradičně nadstandardy ve zdravotnictví odmítají. Díky jejich zavedení totiž ušetří. Zatímco dnes si pacienti musí sami zaplatit celou částku, pokud chtějí využít kvalitnější materiál, od nového roku budou doplácet jen rozdíl mezi standardem oplaceným pojišťovnou a lepším materiálem.

Související:

Zdravotnictví se ozdravuje. Chybět bude jen pět miliard

Ministerstvo zdravotnictví prý kryje nákup předražených přístrojů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…