V rožnovské kase prý chybí miliony ročně z pronájmu městských lesů

12.11.2011 23:20

Rožnovská radnice, kde se na vládnutí podílí v barvách ODS i domovská organizace premiéra Petra Nečase, má problém v podobě trestních oznámení na hospodaření servisní společnosti Městské lesy. Opoziční zastupitel Tomáš Hradil (Věci veřejné) tvrdí, že si radniční koalice přes prodej záměrně podhodnoceného dřeva zajišťuje sponzoring od místní firmy. Dotčené osoby se ale brání, na Hradilově argumentaci je prý vidět, že jako člověk mimo obor lesnictví vůbec nerozumí. Nesedí prý ani čísla, která Hradil uvádí. Místostarosta Rožnova pak tvrdí, že za jeho zájmem o Městské lesy stojí dřevařské společnosti.

V rožnovské kase prý chybí miliony ročně z pronájmu městských lesů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Městské lesy Rožnov jsou společností s ručením omezením, vlastněnou stoprocentně městem. Funguje už od dob transformace po sametové revoluci. Po právní stránce vše funguje tak, že společnost si les od města pronajímá. Podle poslední uzavřené smlouvy z roku 2005 má městu za pronájem platit milion korun ročně. Opoziční zastupitel Tomáš Hradil z VV tvrdí, že je to trestuhodně málo. Respektive pětkrát méně, než by město mělo na svých lesích vydělávat. Vydělávají prý paradoxně jen stranické kasy radniční koalice ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

„Jako člen sportovní grantové komise jsem negativně vnímal situaci, kdy jsme při určitém očekávaném rozpočtu rožnovských sportovních organizací mohli poskytnout z městské kasy desetinu toho, co požadovaly. Naštval jsem se a oznámil současnému místostarostovi, že je třeba podívat se na hospodaření našich lesů," popisuje serveru ParlamentníListy.cz zastupitel důvod, proč se začal o městem zřízenou organizaci zajímat.

Lesy prý vydělají pětkrát méně než by měly

"Tři nezávislé znalecké posudky jasně ukázaly, že například nejmenší možný nájem by měl být nikoliv jeden, ale pět milionů korun ročně," říká Hradil. Analýzu se podle svých slov pokusil zařadit na program jednání městského zastupitelstva, ale jako opoziční politik byl přehlasován z podnětu šéfa místní ODS Petra Holého.

"Nešlo samozřejmě o žádný cílený záměr umlčet Hradila. Prostřednictvím nějaké jeho analýzy mě pohled na hospodaření Městských lesů nezajímá. Navíc nepředložil materiál do zastupitelstva v řádném termínu podle zákona," řekl ParlamentnímListům.cz zastupitel Holý.

Podle Hradila jde v případě lesů v majetku města o rozlehlé území s roční očekávanou těžbou okolo sedmi tisíc kubíků dřeva. Při průměrné ziskovosti těžby 1000 korun za krychlový metr by tak měly Městské lesy vydělat asi sedm milionů korun. "To je očividně ve značném rozporu s výší nájmu," upozorňuje Hradil.

Kámen úrazu - určování kvality dřeva

Od 14. prosince 2005, kdy byla za vlády starosty Václava Mikuška (KDU-ČSL) uzavřena poslední smlouva mezi městem a společností Městské lesy Rožnov, prý město tratí na výnosech ze svého zeleného majetku 24 milionů, které v rozpočtu každý rok citelně chybí. Za největším dílem ztrát podle Hradila stojí rafinovaný trik. Cena káceného dřeva se totiž logicky jako u jiných přírodních materiálů určuje podle kvality. Na jedné straně stojí špičková třída A/B, na straně druhé pak třeba palivové dřevo.

"Když ročně vytěžíte 7 tisíc kubíků, je špatně kontrolovatelné, jestli to dřevo bylo z deseti, dvaceti či čtyřiceti procent v kvalitě A. Město Rožnov navíc tato čísla ani nechce kontrolovat. Proč také, když to nemá ve smlouvě s Městskými lesy," ptá se zastupitel. Normální smlouva totiž v tomto oboru má podle něj i auditorů okolo třiceti stran a obsahuje taková ustanovení jako způsob těžby, přepravy dřeva v samotném lese, zalesňování, povinnost prodeje dřeva na základě výběrového řízení a podobně. Nájemci pak smlouva svazuje ruce, aby nemohl podnikat v pronajatém lese pokoutným způsobem.

"Co se asi stane, když smlouva mezi radnicí a Městskými lesy má jednu stránku, jeden řádek, který stanovuje cenu pronájmu? Jednatel společnosti Josef Fojtášek bude mít volné ruce. Smlouva společnosti s městem je jeden list papíru, sepsaný navíc velmi vágně, aby záměrně nenastavoval žádná pravidla, kterých by se obě strany musely držet. Jinými slovy je koncipovaná tak, aby město nad skutečným fungováním Městských lesů nemělo kontrolu. Obsahuje jen ujednání o výši nájmu a způsobu, kterým se má platit," říká ParlamentnímListům.cz zastupitel.

Koaliční strany prý sponzoruje zpracovatel dřeva

Proč by ale měl městem určený hospodář, tedy společnost Městské lesy a její jednatel Fojtášek záměrně ochuzovat město? Odpověď je podle Tomáše Hradila jednoduchá- protože tím obohacuje místní stranické kasy radniční koalice, která jej drží na lukrativním místě. "Rada města se jednou za kvartál sejde a dá Fojtáškovi instrukce. Nejčastěji před volbami kvůli nákladům na kampaň," popisuje Hradil daný mechanismus.

Městské lesy podle něj prodají kvalitní dřevo v nižší třídě spřátelené pile ve Velkých Karlovicích, ta jej zpracuje a za stejnou sníženou cenu prodá "oblíbenému dodavateli stavební činnosti pro město", firmě Commodum. Případně Městské lesy realizují prodej přímo, protože Commodum má kromě budování kanalizací či inženýrských staveb jako vedlejší předmět činnosti dřevozpracující výrobu se specializací na celodřevěná schodiště. "Commodum pak dá zainteresovaným stranickým pobočkám sponzorský dar a podporuje je ve volební kampani. Jednoduché, těžko dokazatelné, nenápadné. Ale dá se to zdokumentovat, pokud by o to policisté měli zájem," dodává zastupitel s tím, že takto tratí Rožnov ročně okolo čtyř milionů korun, což konstatuje i několik nezávislých auditů, které nechal vyhotovit na své náklady.

Jednatel Fojtášek je podle něj de facto pouze vykonavatelem vůle městské rady, ve které sedí tři lidé z ODS a po dvou z KDU a ČSSD. A postihovat radu jako sedmičlenný, kolektivně rozhodující politický orgán je v současné době v ČR nemožné. "Je to cíleně nachystaný komplot," soudí Hradil.

Jednatel: Podle Hradilem navrženého systému bychom prodělali

"To samozřejmě není pravda, ani by to nebylo možné. Pan Hradil tomu jen nerozumí, protože není lesník. Dřevo se v ČR dá hodnotit podle dvou systémů," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz jednatel Fojtášek. Rožnovští lesníci prý hodnotí podle ČZ normy, zatímco Hradil vše posuzuje podle tzv. Doporučených pravidel. A to je prý jádro všech nesrovnalostí, které Hradil v hospodaření Městských lesů Rožnov vidí. Doporučená pravidla, která používají větší dodavatelé dřeva, jsou prý přísnější. "My máme jiné možnosti jakostního zařazení. Například třída 3B už u námi používané normy připouští podíl hniloby. Což je důležité, když prodáváte dřevo z hřebenů hor. Kdyby se jelo podle pana Hradila, spadlo by mnoho dřeva do nižší kategorie," říká Fojtášek, podle nějž Hradil vytrhává věci z kontextu.

Za komplot považuje současný spor okolo využití městských lesů i místostarosta Václav Mikušek (KDU-ČSL), který poslední smlouvu se společností Městské lesy uzavřel. "Pokud si pan Hradil představuje, že tento majetek se dá využívat maximálně komerčně, je na omylu. Jsme v Beskydech, navíc tu máme chráněnou oblast akumulace podzemních vod. Trochu se obávám motivace pana Hradila z VV," upozorňuje redakci místostarosta. Poukazuje na návrhy řešení situace okolo Městských lesů v analýze objednané opozičním zastupitelem. Mezi ty patří i likvidace celé společnosti, zmiňován je i prodej pozemků jako "zdroj rychlých peněz". "A s tím přicházejí i lidé, kteří určitě mají o rožnovské dřevo zájem. Nějaký takový potenciální kupec podle mě ve skutečnosti stojí i za aktivitou pana Hradila," řekl ParlamentnímListům.cz místostartosta a dodal, že na rožnovské "rodinné stříbro" může Véčkař klidně zapomenout.

Jak se bydlí u lesa? Prý skoro zadarmo. A za práci

Nízká cena dřeva není ale podle Hradila jedinou ukázkou hospodaření společnosti Městské lesy. V minulých letech údajně koupila několik nemovitostí, jejichž způsob využití je podle Hradila úsměvný vedle toho, že vzbuzuje podezření z nekalostí.

Druhou zajímavostí je prý dům, respektive sídlo společnosti, ve kterém bydlí syn jednatele Fojtáška. Nájem za 45 tisíc korun ročně (tedy ani ne čtyři tisíce měsíčně, za které si v Rožnově těžko pronajmete menší garsonku), však syn pana Fojtáška platí specifickým způsobem. Na účet Městských lesů odchází podle Hradila pouze tisíc korun měsíčně, zbytek pak syn jednatele kompenzuje péčí o nemovitost. "I kdybych takové vysvětlení přijal, pak je to ukázka dokonaného trestného činu krácení daně, protože jestli pan Fojtášek mladší vykonává práci za 33 tisíc korun ročně, měl by tuto částku jako příjem danit," upozorňuje dále ParlamentníListy.cz na údajné nekalosti opoziční zastupitel s tím, že i v případě extrémně levného bydlení jednatelova syna podala zastupitelka Mikolajková trestní oznámení.

"To je v případě pana Hradila něco podobného jako s kvalitou dřeva. V bytě, který je součástí sídla firmy, měl původně žít náš hajný se svou rodinou. Jeho žena ale tuto lokalitu takřka na samotě odmítla. Ano, můj syn tam skutečně provádí údržbu nemovitosti a ujišťuji vás, že práce je tam tolik, že si tu slevu na nájmu rozhodně zaslouží. Jde o velkou nemovitost a musí tam například připravovat palivo pro kotelnu. O žádné krácení daně samozřejmě nejde, vezměte si kolik za bydlení platí například školníci," reaguje Fojtášek.

Ačkoliv on sám má již předvolání k výpovědi na Policii ČR, je Hradil k výsledku její práce skeptický. "Vsetínská kriminálka je v tomto ohledu velmi proslavená, víc k tomu nemusím dodávat," poznamenal Hradil k podaným trestním oznámením své kolegyně z opozice. Přesto, i přes odpor radniční koalice k transparentnímu projednání celé věci, dosáhl prý zastupitel VV úspěchu. Koalice o něm ale neví. "Ukázalo se, že jedna ze zakladatelek VV, Karolína Peake měla pravdu v tom, že i opoziční zastupitel může ve zdánlivě beznadějné pozici cosi dokázat, pokud práci dělá pořádně. Tím "cosi" myslím skutečnost, že za pronájem na příští rok bude společnost Městské lesy podle návrhu radniční koalice platit 4,5 milionu korun. A o to mi šlo, svojí iniciativou sleduji především záměr získat do městského rozpočtu zbytečně prodělávané peníze a vzbudit zájem občanů o hospodaření jejich zastupitelů s obecními majetky," říká Tomáš Hradil.

Milion pro všechny případy

Záměr zvýšit nájem na dalším zasedání zastupitelstva ale popírá šéf rožnovské ODS Holý. "Není pravda, že lesy platily městu jen milion na nájmu. Platily dva miliony," tvrdí Holý. O navýšení na 4,5 milionu prý nic neví, takový krok Městské rady je ale podle něj vysoce nepravděpodobný. ParlamentníListy.cz mají k dispozici smlouvu s cenou milion korun. Smluvní strany ale připouštějí měnit cenu v závislosti na výsledcích hospodaření Městských lesů, které dokážou ovlivnit například větrné kalamity či kůrovec. "Je tomu skutečně tak, cena milion korun je tam pro případ, že by se stalo něco opravdu mimořádného," vysvětluje redakci jednatel Fojtášek. I podle něj dostává město z nájmu lesů mnohem více než je ve smlouvě. Navýšení ceny nájmu na 4 miliony ale na rozdíl od Holého připouští s tím, že za posledních několik let nedošlo na svazích Beskyd k ničemu mimořádnému a Městské lesy tak mohou touto formou převést na město finanční rezervy pro toto období.


Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …