Zábojník (ČSSD): Ruský nárůst úmrtnosti následkem ruských protisankcí?

19.05.2015 19:00

A též neoimperiální politiky.

Zábojník (ČSSD): Ruský nárůst úmrtnosti následkem ruských protisankcí?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V prvním čtvrtletí roku 2015 se v Rusku narodilo 448 tis. obyvatel, což je meziroční pokles o 0,8%. Ve stejném období zemřelo 498 tis. obyvatel, což je nárůst o 4,9%, neboli 23 tis. osob. Okupovaný Krym samozřejmě do statistiky nezapočítávám. V zimních měsících je samozřejmě vyšší úmrtnost a tak se dá očekávat, že v letních měsících a na podzim dojde k vylepšení této nemilé statistiky. Takový nárůst úmrtnosti během poměrně mírné zimy je ale trochu záhadou. Je nepravděpodobné, že by to mělo souvislost pouze s Ukrajinou. Letošní ruské ztráty při dobývání letiště v Doněcku a při útoku na Debalceve by měly být v řádu maximálně do 1500 vojáků.
                      
Nabízím, ale dvě možná vysvětlení zvýšené ruské úmrtnosti. Prvním jsou ruské protisankce. Ač si mnozí lidé myslí, že západní sankce Rusko kdoví jak poškozují, není tomu tak. To, že se několik členů současné ruské nomenklatury nedostane na Západ a že Gazprom nemůže prodávat v Londýně své dluhopisy, není nic, co by měl běžný člověk vůbec vnímat. Rusko ale vyhlásilo takzvané protisance, což je v podstatě ekonomická blokáda pro vybrané zejména evropské spotřební zboží. Tyto protisankce samozřejmě poškozují běžné Rusy, protože zužují nabídku zboží v obchodech. A běžní Rusové, tak musí kupovat ruské potraviny, které jsou v průměru jednak dražší a jednak horší kvality. Což samozřejmě souvisí s úmrtností. Nejde o to, že by s Rusku neexistovaly kvalitní potraviny, ale po zavedení protisankcí nejsou k dispozici v dostatečném množství a za příznivou cenu.
                           
Druhým vysvětlením jsou priority ruské politiky. Vzhledem k hrozbě velkých rozpočtových deficitů se Rusko rozhodlo snížit plošně rozpočtové výdaje o 10%, ovšem s výjimkou armády a vojensko-průmyslového komplexu. Pokud dostanou ruští důchodci o 10% méně léků, které potřebují, tak se to samozřejmě projeví v nárůstu úmrtnosti. Je to tedy pro Rusko otázkou priorit a konfliktního kurzu, který si samo zvolilo. Obětovat pár důchodců, ale posílit armádu. Tento typ uvažování je asi u ruských vedoucích činitelů silně zakořeněn.
                              
Úmrtnost v prvním čtvrtletí vzrostla napříč celým Ruskem a nejčastější příčinou úmrtí byly nemoci oběhové soustavy. Samozřejmě existují i místní výjimky. V Kostromské oblasti vzrostla úmrtnost o 13%. Kostrom? To už jsme všichni někde slyšeli. Výsadkáři z Kostromi?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…