Zelená úsporám: Domácnosti a paneláky nepřijdou o dotace

20.04.2011 13:53

VÍME PRVNÍ Ministerstvo životního prostředí neomezí podporu pro domácnosti a panelové domy v programu Zelená úsporám. Podpora bude snížena pro veřejné budovy. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdil dobře informovaný zdroj z ministerstva životního prostředí.

Zelená úsporám: Domácnosti a paneláky nepřijdou o dotace

Jak již informovaly ParlamentníListy.cz, existuje v programu Zelená úsporám převis mezi prostředky a poptávanými dotacemi pět až devět miliard korun. Aby mohlo být uspokojeno co nejvíce žádostí, bylo zřejmé, že se u některých projektů musela percentuálně snížit podpora.

více: Zelená úsporám: Větší průšvih, než se čekalo. Chybí až 9 miliard

Veřejné budovy ukrojily moc

„Už teď je jasné, že podpora se nebude snižovat pro domácnosti a panelové domy, nýbrž pro veřejné budovy," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Program se totiž rozšířil 1. září 2009 o panelové domy a v červnu 2010 o veřejné budovy, na které byly vyhrazeny čtyři miliardy. Rozšíření o veřejné budovy posvětila tehdejší ministryně Rut Bízková.

„Právě v červnu, kdy měl program začít brzdit, byly ukrojeny čtyři miliardy na veřejné budovy. Možná v tomto okamžiku byla již celá alokace programu vyčerpána nebo se razantně přiblížila svému limitu," píše se v analýze Poradenského centra ZÚ. Hovoří se i o tom, že někteří žadatelé získali dokonce stoprocentní dotaci na svůj projekt.

Chalupův plán

Dne 24. srpna 2010 pak došlo k zastavení příjmu žádostí na panelové bytové domy, 25. října byl pak přerušen příjem žádostí pro ZÚ.

Výplata dotací v programu Zelená úsporám poběží podle návrhu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, když dnes vzala vláda vzala jeho plán na vědomí. Příští týden rozhodne Státní fond životního prostředí o 25 tisících nevyřízených žádostí, které mají být schváleny.

U zbývajících žádostí je podle vyjádření premiéra Petra Nečase nutné dokumentaci doplnit. Žadatelé s neúplnými žádostmi, kterých je víc než 16 tisíc, prý budou vyzváni k doplnění se lhůtou 60 dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …