„Nic se nedaří, tak dobyjte Krym.“ Přišel výsměch těm, kdo chtějí Ukrajině dát všechno

11.12.2023 10:35 | Analýza

Ruští vojáci dále postupují. Podle některých analytiků území, o které Ukrajina bojovala měsíce, padá v řádu týdnů. Mezi proukrajinskými komentátory pak panuje pesimismus, který se někteří snaží zvrátit a apelovat na to, aby Ukrajina dostala vše, co potřebuje a Putinovi nebylo dovoleno vyhrát. Což jeden analytik popsal jako marnou snahu najít nějaký „podvod“, jak vyhrát. „Dva roky a komentátoři pořád hledají nějaké cheaty. Prostě zmáčknete ty správné čudlíky a Rusové se vzdají a odejdou,“ narážel na to, jak jsou komentátoři fixovaní na bombardování Krymu a Kerčského mostu.

„Nic se nedaří, tak dobyjte Krym.“ Přišel výsměch těm, kdo chtějí Ukrajině dát všechno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Boje u Dněpru

Situace ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem se pro Ukrajinu nadále nevyvíjí dobře. Podle posledních zpráv z ruských zdrojů kontrolují ukrajinské ozbrojené síly pouze tři procenta vesnice Marjinka na západě od Doněcku. Objevilo se také video, jak ruští vojáci umisťují na ruinách ruskou vlajku. Dle ruských zdrojů pak Rusové nadále postupují.

Postup ruských sil je hlášen také u Avdijivky, kde Rusové obkličují zbývající ukrajinské síly z několika stran. Ukrajinské síly prý dostaly rozkaz udržet pevnost Avdijivku za každou cenu, takže je v oblasti celkem 40 praporů z osmi brigád.

Pokračují také boje o vesnici Krynky na levém břehu Dněpru. Podle analytika Tylera Weavera by Rusové mohli ukrajinskou operaci rozdrtit celkem snadno za pár hodin, ale táže se, proč by to dělali. „Ne v každé válce máte nepřítele tak hloupého, že vám pošle celou divizi do kilometr širokého předmostí četu po četě,“ soudí. Možnosti rozšíření takového předmostí už shrnul švédský analytik Mikael Valtersson jako mizivé.

Dle dalšího analytika vystupujícího pod přezdívkou Big Serge nyní Ukrajinci ztrácejí během týdnů pozice, o které bojovali měsíce. „Celé léto bojovali o Klišivku a teď se hroutí během víkendu,“ zhodnotil.

Pesimistická nálada pak panuje i v řadách komentátorů. Podle Daniela Hannana z listu The Telegraph si Putin jde pro vítězství a „základy Evropy se otřásají“. Hannan konstatuje, že protiofenziva selhala, Rusové postupují skrz to, co zbylo z Marjinky, opět bombardují Kyjev a Zelenského manželka v BBC varuje, že Ukrajina je ve „smrtelném nebezpečí“.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39953 lidí

Srovnává konflikt s první světovou válkou, kde výhodu také měli obránci. A kde vítězství bylo dosaženo těmi, kdo měli více lidí a více zdrojů. Což je dle komentátora v současném konfliktu Rusko, zvláště když jde o drony, ale i další munici.

Dodává, že byl jeden z těch, kdo předpokládali, že se Ukrajina probije až k Azovskému moři. Loni prý Ukrajina ukázala, že přes Kerčský most nelze Krym uzásobit, takže odříznutí tamní posádky a vypnutí elektřiny a blokáda jídla by prý donutilo Rusko zasednout k jednacímu stolu.

Putinovi údajně stačí vydržet dalších 12 měsíců. Hannan si také všímá, že zatímco dříve Putin necestoval, navštěvoval pouze „spřátelené diktatury“ Irán a Čínu, nyní navštívil „neutrální diktatury“, tedy Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii. A dumá, zda to neznamená, zda už nebyla potichu dosaženo nějaké dohody a zda Saúdové nedostali za úkol vyzvědět, jak moc je Putin nakloněn mírovým rozhovorům.

Hannan něco takového považuje za potenciální katastrofu pro západní demokracie. Protože to zbytku světa ukáže, že NATO, se svým bohatstvím a výzbrojí, nedokázalo zachránit zemi, kterou se dvě nejsilnější země v alianci (USA a Velká Británie) zavázaly chránit. Ztráta prestiže pro Západ a jeho myšlenky, tj. osobní svobodu, demokracii a lidská práva by prý byla katastrofická. Dle Hannana by se pak rozhořely další konflikty, protože by už nebyl „policista na rohu“. Stále má naději, že konflikt může pro Ukrajinu dopadnout dobře, tj. že východní oblasti budou mít jenom autonomii, ale zůstanou Ukrajině nebo že na demilitarizovaném Krymu dojde k mezinárodně dozorovanému referendu. „Ale jestli Rusko anektuje území silou, neprohraje jenom Západ, ale celý mezinárodní řád vzniklý po roce 1945,“ varuje.

O Kerčském mostu mluví i další analytici, tedy Luke Coffey a Peter Rough z Hudson Institutu. Ti si právě všímají, jaký pesimismus zavládl v proukrajinském prostředí, hraničící až s defétismem. „Pravda je, že není žádné snadné cesty ven,“ míní analytici, čímž je míněno vyjednávání. Podle nich je potřeba dát Ukrajině prostředky, aby porazila Putina na bojišti.

Moskva prý nemá o ukončení konfliktu zájem a Putin se nespokojí s pěti oblastmi, které Rusko anektovalo. „Samozřejmě, Západ by mohl tlačit Ukrajinu, aby odevzdala velká území a miliony Ukrajinců Rusku, v naději, že se s tím Putin spokojí, i když Kyjev by tvrdě a oprávněně vzdoroval. Zničilo by to vztahy s Kyjevem, srazilo morálku na Ukrajině na nulu a vzbudilo pochyby o závazcích USA po celém světě. A povzbudilo Putina, aby vzal to, co dostal, a pak pokračoval dál,“ míní analytici.

Ukrajina podle nich není na pokraji zhroucení, takže něco takového nedává smysl. „Ukrajinci jsou přesvědčení, že je potřeba Rusku ozbrojeně vzdorovat a dosáhli v tom úspěchů. Kyjev má stále kde brát síly, které může vrhnout do boje. Zlomit nad Ukrajinou hůl by bylo zcela předčasné,“ argumentují.

Protiofenziva prý selhala proto, že USA nedodaly klíčové zbraně, tedy dalekonosné střely ATACMS a i konvenční munici. Kvůli tomu se Rusové mohli opevnit. Stěžují si také, že Ukrajině svázal ruce příkaz, že americké zrbaně se nesmí používat na ruská území. Západ by měl být v podpoře Ukrajiny „kreativnější a odvážnější“. A soustředit se více na Krym, protože ten je podle nich hlavní základnou pro ruské operace na jihu Ukrajiny. Proto navrhují, aby Ukrajina opět útočila na Kerčský most, jak to již udělala dvakrát.

Ale kromě toho by se prý měla zaměřit i na mosty spojující Krym s Chersonskou oblastí. Dále by Ukrajina měla útočit na námořní a letecké základny, což by ovšem vyžadovalo velké dodávky střel ATACMS a taky německých střel Taurus. A až by se povedlo vytlačit ruské síly z poloostrova, měla by Ukrajina podle Coffeyho a Rougha útočit dál i na ruském území.

„Američtí politici by si měli uvědomit, že nejkratší a nejpřímější cesta k vítězství Ukrajiny vede přes Krym. Ukrajina musí být vyzbrojena, vycvičena a vybavena s ohledem na tažení na poloostrov. Stejně jako ruská válka proti Ukrajině začala invazí na Krym v roce 2014, tak také skončí až tehdy, když tam Ukrajina nakonec získá zpět kontrolu,“ tvrdí dotyční s tím, že soustředit se krymskou kampaň je lék na bídu a zmar, která zavládla na jejich straně.

Analytik Big Serge k tomu ovšem dodává, že Kerčský most se již dlouho pro přepravu vojenského materiálu nepoužívá. „Dva roky a komentátoři pořád hledají nějaké cheaty. Prostě zmáčknete ty správné čudlíky a Rusové se vzdají a odejdou,“ poznamenal k tomuto článku i k dalším, které prezentují vítězství Ukrajiny jako pouhou otázku dodání veškerých možných zbraní.

Že Ukrajina vytlačí Rusko za hranice z roku 1991 je bláznovství i podle senátora Jamese Vance. Podle něho každý věděl, že konflikt skončí u jednacího stolu. Uvedl také, že Ukrajina jako země je v podstatě zničená. „Dostáváme se do bodu, kdy prakticky budeme platit důchody ukrajinským seniorům a za obnovu Ukrajiny. Musíme to zabíjení zastavit,“ uvedl s tím, že to je potřeba udělat, ne dávat Ukrajině další miliardy.

Se zbraněmi je v USA další potíž. Jak upozorňuje článek deníku Wall Street Journal, USA nemají průmyslovou kapacitu na to, aby rozšířily své ozbrojené síly. V květnu 2022 prezident Biden a firma Lockheed Martin slíbily zdvojnásobit produkci protitankových střel Javelin do roku 2024. Ale tento cíl byl odložen na rok 2026. V roce 2020 slíbily USA dodat Tchaj-wanu protilodní střely Harpoon. Ty také zřejmě nedorazí do roku 2026. A USA jsou schopny vyrobit jen jednu jadernou ponorku za rok, takže se někteří analytici obávají, že nebude náhrada za ty, které USA chtějí prodat Austrálii.

V říjnu pak William LaPlante, jeden z hlavních činitelů v Pentagonu pro nákup výzbroje uvedl, že málokdo čekal návrat intenzivních a dlouhodobých konfliktů, jako je ten na Ukrajině. „Znovu se učíme, jak náročné na zdroje takové válčení je, a jak utlumení produkce a model ‚just in time‘ při něm nefunguje,“ řekl. Wall Street Journal varuje, že ale nejde jen o obranu. Průmyslová základna USA se smrskla vzhledem k tomu, že náročná výroba se přesunula do jižní Asie. „Je méně dodavatelů, továren, loděnic a hlavně pracovníků, kteří by mohli zvyšující se poptávku pokrýt,“ konstatuje. Navíc, civilní a vojenská výroba jsou odlišné. Podle jednoho z analytiků by mohlo trvat 3 až 5 let, než se například svářeč přecvičí na výrobu jaderných ponorek.

Kromě toho narůstá také zpoždění a průtahy. V průměru nová loď stojí o 40 % více, než americké námořnictvo plánovalo, a u ponorek se dokončení jedné protáhlo z šesti na devět let. Což je oproti Číně nesrovnatelné. Jedny čínské loděnice například za rok vyrobily více lodí, než jich USA vypustily na vodu od roku 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kličko si to se zelenským jistě vyřídí - tak nějak po ukrajinsku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 11.12.2023 12:20:13
pompézní přijetí putina u šejků minulý týden ukazuje, že svět se točí jinak než nám tluče do hlav propaganda fialova okresního přeboru. Včera v OVM vyskočil chytil klepavku když mu havlíček řekl, že od října pochází 40% naší spotřeby plynu z ruska !!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…