Bárta chce i nadále zlevňovat železnici

16.11.2010 16:27

Ministr dopravy z Věcí veřejných Vít Bárta chce v příštím roce, tedy v poslední době již podruhé, snížit poplatek za užití kolejí pro nákladní dopravu.

Bárta chce i nadále zlevňovat železnici

"Příští rok znovu snížíme ceny, alespoň trošičku," řekl Bárta na Žofínském fóru s tím, že jeho cílem je podpořit přesun transportu ze silnic na železnice. Budoucnost je pak podle něj hlavně v kombinaci silniční a železniční přepravy.

Mýto není důvodem ke zdražení

Prvním snížením dopravci ušetří asi 11 procent poplatku, jen v případě ČD Cargo jde o 270 milionů korun. Jak Bárta připomněl, železnici by mělo pomoct i čtvrtinové zvýšení mýtného na dálnicích, stejný nárůst by pak měl přijít i v roce 2012.

Právě kvůli poslední zmíněné úpravě se ministr dostal do křížku se sdružením nákladních silničních dopravců Česmad Bohemia. Toto sdružení argumentuje, že bude muset dojít k nárůstu cen za přepravu, Bárta něco takového naopak odmítá.

Dostanete dotaci, tak mlčte

Ministr také připomněl, že majitelé kamionů dostanou příští rok dotaci ve výši 300 milionů korun, ty to peníze by jim měly pomoci zvýšit konkurenceschopnost. "Česmad může sám expandovat na železnici," uvedl Bárta.

Nicméně ač bude cena za nákladní dopravu klesat, nájem kolejí pro přepravu osob naopak vzroste. České dráhy tak budou muset příští rok zaplatit o 270 milionů korun více, letos šlo o 1,4 miliardy.

Čtěte také:

Ministr Bárta: Úspory musí být vyváženy zvýšením efektivity na železnici

Bárta zatrhl dostavbu železničních staveb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…