Děda Mráz veze plyn. Z Východu teď teče o polovinu víc

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.12.2023 8:50 | Zprávy

Mráz udeřil a do Česka začal proudit plyn potrubím ze Slovenska a Ukrajiny v ještě větším objemu, než tomu bylo v posledních týdnech. V několika posledních dnech ho teče o polovinu víc. Právě touto cestou se do Česka dostává ruský plyn a ekonom Lukáš Kovanda podotkl, že kdyby byl jeho podíl stejný jako v říjnu, znamenalo by to, že je v posledních týdnech až téměř třetina plynu, proudícího do Česka, ruského původu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) však mezitím tvrdí, že jsme se „závislosti na ruském plynu definitivně zbavili“ a nastínil i další omezování jeho dodávek.

Děda Mráz veze plyn. Z Východu teď teče o polovinu víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Na znatelný nárůst objemu dodávek plynu z východní cesty poukazují v posledních dnech data z předávací stanice v Lanžhotě v Jihomoravském kraji, kam proudí ze Slovenska a Ukrajiny. V první prosincový den dokonce dodávky plynu touto cestou dosáhly až na hodnotu přesahující 166 milionů kilowatthodin a vysoké zůstávají i během aktuálního mrazivého víkendu, během nějž proteklo touto cestou v sobotu 153 milionů kilowatthodin a 140 milionů kilowatthodin v neděli.

Takto vysoké množství plynu k nám přes Lanžhot neproudilo v několika posledních letech a od začátku letošního roku a v celém letošním roce byly až do počátku října dodávky zcela přerušené.

Ekonom Lukáš Kovanda ke zvýšení objemu plynu, který k nám proudí potrubím ze Slovenska a Ukrajiny podotkl, že jde o náhradu za dřívější tok ruského plynu z Německa, který se k nám dostával prostřednictvím zničených plynovodů Nord Stream.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jak se říká pitomcovi co tvrdí že nepotřebujeme ruský plyn?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 04.12.2023 10:03:46
že by Sikela?

|  14 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…