„Koudelka si dělá, co chce. Něco nám cpe, něco tají.“ Jak prý pracuje BIS

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
03.02.2022 8:36 | Komentář

Temné hrátky a záměrné oklamání prezidenta republiky ze strany BIS? Zamlčování poslancům a hrubé zanedbání povinnosti, které mohlo vést k tragédii? Takové otázky vyvstávají v příběhu kolem BIS a údajných ruských útoků a hrozeb. Redakci ParlamentníchListů.cz se po publikování nedávného článku na toto téma ozvaly další významné postavy z bezpečnostního prostředí a rozhodly se promluvit. Jejich identity redakce zná a ví, že se dlouhodobě problematikou zabývají. I proto dáváme prostor k tomu, aby závěry jejich pozorování veřejně zazněly.

„Koudelka si dělá, co chce. Něco nám cpe, něco tají.“ Jak prý pracuje BIS
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Otazníků kolem skartované zprávy BIS k výbuchům muničních skladů ve Vrběticích přibývá. Nejenže měla kontrarozvědka tajný dokument dodat na Pražský hrad za podivných okolností a mimo zažitá pravidla, ale mezi některými poslanci se řeší i to, zda nebyli šéfem služby Koudelkou oklamáni. 

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, příběh kolem skartované zprávy o Vrběticích budí podle zasvěcených zdrojů z bezpečnostní komunity podezření nikoli na straně Pražského hradu, nýbrž samotné BIS. Padla i vážná spekulace, že by loni mohla být prezidentu republiky Bezpečnostní informační službou doručena zpráva upraveného znění proti té, do které měli možnost nahlédnout zákonodárci z příslušných sněmovních výborů.

Někteří poslanci se totiž po úterním článku ParlamentníchListů.cz naší redakci ozvali s tím, že vyvstává otázka, zda jim BIS říká všechno. 

„BIS na jedné straně obviňuje Hrad, že prezidentovi včas nepředal důvěrný dokument o případu Vrbětice, ale přitom v samotné BIS se důležité zprávy povalují bez povšimnutí a ředitel Koudelka si pak musí vypomáhat lží a zakrýváním skutečnosti. Platí nejen pro členy stálé komise pro kontrolu BIS, že Koudelka jim nemusí předávat informace o určitých činnostech služby, pokud se tak prostě rozhodne. Právo na kompletní zprávy od BIS mají podle zákona pouze prezident a vláda. My ve Sněmovně nemáme možnost ověřit, jestli nám pan Koudelka říká pravdu, a on toho dlouhodobě zneužívá napříč politickými stranami. Některé zprávy nám tady pod ruku přímo cpe, jiné naopak zamlčuje,“ konstatuje zdroj z Poslanecké sněmovny, který byl v minulém volebním období členem výboru pro bezpečnost.

Příkladem prý může být i „Koudelkova báchorka“ o příjezdu ruského agenta s ricinem do Prahy. „Samozřejmě byla podpořena úniky informací do vybraných médií, zejména a opět panu Kundrovi do Respektu, ten poslední roky slouží jako oficiální tiskový orgán BIS. Příběh, který tu (ve Sněmovně, pozn. red.) Koudelka vyprávěl, měl přitom evidentně i podle dalších signálů zakrýt jedinou věc. Anonymní e-mail o tom, že by měl na letišti v Praze přistát údajný agent s ricinem, BIS obdržela předem a nijak nereagovala! Proto se to Koudelka snažil zakrýt, abychom se tu neptali na jeho vážné pochybení, které mohlo v případě naplnění hrozby brutálně ohrozit bezpečnost občanů,“ pokračuje poslanec, jehož identitu pro citlivost pochopitelně pro účely článku neprozradíme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…