„Tohle si ten dobytek nesmí dovolovat!“ Trenky už nad Hradem nevlají, i když to aktivista dnes zkusil znovu. Zůstává však velké dusno

21.09.2015 16:02

Útok na Zemana, nevkus a hloupost. Tak zhodnotili pro ParlamentníListy.cz někteří politici akci skupiny Ztohoven, která o víkendu namísto prezidentské vlajky vyvěsila nad Pražským hradem velké červené trenýrky. „Je to umělecké dílo, velmi povedený projev moderního umění,“ reagoval na to překvapivě poslanec ANO Martin Komárek. A zatímco se politici vyjadřovali, přišla v odpoledních hodinách zpráva, že se aktivista znovu pokusil vylézt na Hrad. Ale tentokrát ho zadržela policie.

 „Tohle si ten dobytek nesmí dovolovat!“ Trenky už nad Hradem nevlají, i když to aktivista dnes zkusil znovu. Zůstává však velké dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

„Prezidentovo špinavé prádlo?“ uvedla na webu skupina Ztohoven ke své nejnovější lumpárně, kterou v sobotu provedla přímo na Pražském hradě, kde na střechu namísto prezidentské vlajky vyvěsila velké červené trenýrky. Na své webové stránce sice členové Ztohoven jako vysvětlení uvedli, že nad hradem zavlála zástava muže, který se nestydí kromě mnoha jiných věcí „vykazovat zdravotně postižené děti ze společného vzdělávání, kundovat v médiích, aby odvedl pozornost od svého výletu oligarchovým soukromým tryskáčem, jmenovat svým poradcem rozvědčíka Čínské lidové armády či jmenovat jiným svým poradcem nevěrohodného obchodníka s ruskou ropou“, přesto se jejich recesistická akce s pochopením veřejnosti nesetkala. Nejen to. V souvislosti s trenýrkami na Hradě se totiž začalo hovořit i o chatrném bezpečnostním opatření vůči hlavě státu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ovšem v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) řekl, že z akce Ztohoven hrůzu nemá. Podle něj je to jen jakási forma demokracie. „Já si myslím, že to je podstatně lepší, než aby se tam střílelo,“ řekl Stropnický s tím, že ale veřejnost nemá zaměňovat trenýrky s granáty. Přesto však prý předpokládá zpřísnění bezpečnostních opatření na Hradě.

„Martin Stropnický je především herec,“ pousmál se nad jeho výroky europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf.

„Je to nevkus. Normální země má úctu ke svým vlastním symbolům, ale Česká republika zřejmě ne. Já si myslím, že to je dokonce urážka hlavy státu,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz dále komunistický europoslanec, který navíc se Stropnickým seděl u stolu i v pořadu OVM.

Podle něj je celá akce samozřejmě dehonestací Zemana, ovšem nejen to. „Jak už jsem řekl, je to nevkusné a hloupé. Není to nic humorného,“ řekl dále Ransdorf s dovětkem, že v tomto státě nefunguje téměř nic; takže když selhala ochrana hlavy státu, lze prý také předjímat, že ani další klíčové budovy státní správy nejsou nijak přepjatě zabezpečené.

„Myslím, že to není první incident podobného charakteru. Už kdysi vyvěšovali nějací ekologičtí aktivisté transparenty na Úřad vlády, ba dokonce se vyskytl i člověk, který na prezidenta (Václava Klause) střílel, byť plastovými kuličkami. To jsou ale všechno věci, které samozřejmě vypadají velmi úsměvně, ovšem ve své podstatě jsou velmi nebezpečné a ukazují, že nejvyšší ústavní činitelé a instituce jsou chráněny minimálně. Měly by se nad tím rozhodně zamyslet jak bezpečnostní složky, tak i ochranná služba, které na těch institucích působí,“ zmínil k nové „hradní akci“ pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu a také zřejmě budoucí prezidentský kandidát Zdeněk Škromach (ČSSD).

Podle něj by se určitě akcí Ztohoven měl někdo vážněji zabývat, a to už s ohledem na nynější situaci, kdy se po území Evropy pohybují tisíce lidí bez dokladů a bez identity. „A to navíc ještě v době, kdy vedeme vojenské operace v oblastech, které jsou poměrně nebezpečné. S ohledem na to jsou pak takovéto naivní aktivity různých aktivistů i hodně nebezpečné. Mohou totiž být inspirací pro daleko závažnější trestnou činnost. Pokud si ovšem někdo myslí, že si takovéto ponižování Zeman zaslouží, pak to neznamená, že je to veřejná pravda. Zřejmě jde totiž tady o příznivce Karla Schwarzenberga; a o těch je známo, že vedou s Milošem Zemanem dlouhodobou válku. Jenže měli by si tady všichni uvědomit, že nejde o žádné hlásání ‚pravdy‘ jako spíše o politický boj,“ dodal Škromach.

Jandák: Ten dobytek by si tohle neměl dovolovat

Sociálně demokratický poslanec Vítězslav Jandák celou věc poměřuje ještě ostřejším zrakem. „Je to samozřejmě útok na Zemana, to je bez diskuse. Prostě pražská kavárna čím dál častěji útočí. Asi jsou čím dál častěji zoufalejší, protože jejich vůdce přestává komunikovat. Řekl bych, že jsou také čím dál trapnější,“ uvedl napřed Jandák.

Podle něj by rozhodně v tomto momentu soud neměl tvrdit, že jde jen o přestupek členů Ztohoven, neboť to je i zároveň urážka naší historie. „Je to přece sídlo králů, prezidentů a tenhle dobytek by si tohle do budoucna neměl dovolovat!“ rozhorlil se Jandák. (Policie totiž aktivisty Ztohoven sice v sobotu zadržela, ale následně propustila s tím, že jim hrozí pouze přečin kvůli výtržnictví a krádeže – pozn. red.).

„Ať si špitají v pražských kavárnách! Ať jsou vzteky bez sebe! Ať nadávají, ale ať nevylézají! Je to totiž něco hnusného. Asi bychom měli přijmout nějaký zákon na ochranu prezidenta a prezidentského sídla. Oni se totiž nebudou ani v budoucnu štítit ničeho. Navíc se pomalu blíží další volba prezidenta a tam podle mě opět rozjedou nechutnou kampaň. Prozatím mají jediný program – a to nenávist a vztek. Taky by bylo dobré se optat, za čí prachy pracují?“ sypal dále Jandák k rudým trenýrkám.

Co se týče bezpečnostních opatření na Hradě, pak poslanec ČSSD soudí, že tam zřejmě dosud žádná nebyla. „Je to podle mě trestuhodné a veliké přehlížení bezpečnostních opatření, a to zvláště v době, kdy téměř vedle nás lítá jedna bomba za druhou. A protože patříme do NATO a dalších západních uskupení, může se nám také lehce stát, že budeme terčem. Navíc se pan prezident Zeman velice tvrdě vyjadřuje k některým věcem, takže už proto nechápu, jak někdo mohl toto opomenout. Zažil jsem mnoho návštěv prezidentů ve světě, ale takto chabě aby byl někdo chráněn? Hlídáme každého pitomce, ale prezidenta nehlídáme – a to je ostuda. Někdo by měl v tomto směru také učinit hluboké personální změny,“ pronesl dále Jandák.

Podle jeho mínění to bude zřejmě stejně chabé i s bezpečnostním opatřením dalších klíčových budov. „Tady by mělo dojít k nějaké kompletní revizi. Nejde totiž jen o to, jak jsou hlídána sídla potentátů, ale jde i o jiná strategická místa, jako jsou přehrady, vodárny, elektrárny... To všechno by mělo projít velikou revizí, aby se vědělo, jak ochrana těchto strategických míst vlastně vypadá. Je to podle mě úkol pro ministra vnitra. Ovšem věřím, že on si s tím poradí,“ dodal pro ParlamentníList.cz Jandák.

Komárek: Vždyť jde jen o velmi povedený projev moderního umění!

Poslanec Martin Komárek (ANO) ovšem celou věc až tak tristně nevnímá. „V první řadě jde o umělecké dílo, provokativní umělecké dílo, neboť tak se postmoderní umění projevuje. Skupina Ztohoven je podobnými díly s politickým podtextem už proslulá, takže tuto její akci hodnotím jako velmi povedený projev moderního umění,“ řekl Komárek.

Na druhou stranu ale prý tento „žertovný kousek“ a „dobře vymyšlená taškařice“ podle něj odhalila katastrofální stav ochrany hlavy státu. „Opravdu katastrofální stav, neboť jde o zlé zjištění, že se na střechu Hradu může kdekdo vyšplhat po lešení. Je to navíc již podruhé v relativně krátké době, kdy se takto stav naší ochranky ukázal jako chatrný. Všichni pamatujeme, jak se z airsoftové zbraně v Chrastavě kdysi střílelo – i když symbolicky – na tehdejšího prezidenta Klause. Kdyby chlapci převlečení za kominíky neměli v rukách trenýrky, ale namísto toho pár kilo plastické trhaviny, tak by nám z Hradu mnoho nezůstalo. S tím by ovšem ochranka měla něco dělat a s tím by měla něco dělat i Hradní stráž, neboť tam je nyní spíše jen na okukování,“ sdělil dále Komárek.

Záměnu hradní vlajky s trenkami by ale prý nezaměňoval za útok na státní symbol. „Já to beru jako akt moderního umění. Takové umění podle mě nemá být hodnoceno politicky a nemá být ani kriminalizováno. Když si mistr Bean dělá legraci z královny anebo když zpívají Sex Pistols ‚God Save the Queen‘, je to také umění a nebral bych to jako politický čin, ale bral bych to jako umělecký čin. Takové umění bych proto rozhodně nekriminalizoval,“ doplnil poslanec ANO pro ParlamentníListy.cz.

K akci Ztohovenu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Bezesporu to byla nekorektní akce. Ale Pán bůh nás uchovej před dobou, ve které i umělci by se museli chovat korektně. Co se týká bezpečnostních opatření na Hradě a jinde, tak k tomu se již vyjádřili nejrůznější odborníci, což nejsem,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

Ani komunistický místopředseda Jiří Dolejš nezůstal stranou.

„Dělat si srandu ze státních symbolů, jako je prezidentská standarta, se nemusí každému líbit, ale neřešme recesistickou ‚urážku majestátu‘. Vážnější totiž je, že si zjevně může na Hrad přijít, kdo chce,“ napsal Dolejš na svém facebookovém profilu.

Nad pochybením ostrahy sídla prezidenta se pozastavili již o víkendu taktéž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda ODS Petr Fiala a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Jediné, co je na té příhodě zajímavé, je odpověď na otázku, za co platíme bezpečnostní systém ochrany Hradu a prezidenta republiky. Ona to taky nemusela být skupina Ztohoven a nemusely to být trenýrky. Mohli to být teroristé a mohla to být bomba,“ sdělil Kalousek médiím v neděli.

Sobotka vnímá sobotní akci Ztohoven jako důvod k zamyšlení pro Hradní stráž, Fialu zarazilo, jak snadno lze na střechu Pražského hradu proniknout. „Co tomu říkají ministři Stropnický a vnitra Chovanec? Nedovedu si představit, že by něco takového bylo možné například v Bílém domě či na Downing Street,“ uvedl pak šéf ODS s narážkou na sídla amerického prezidenta a britského premiéra.

Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka skupina zneuctila podstatně státní symboly a i samotný Pražský hrad; a nyní se proto jedná o nových opatřeních, jak zlepšit výrazněji ostrahu sídla hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …