Američané z Prahy: Steyr oznámil, že Dalík chtěl úplatek

02.09.2011 21:25

Objevilo se nové, možná dosud nejvýbušnější svědectví o tom, že nákup obrněných transportérů Pandur pro českou armádu provázely žádosti o obří úplatek. Informuje o tom server iDNES.cz.

Američané z Prahy: Steyr oznámil, že Dalík chtěl úplatek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Americká ambasáda v Praze napsala během minulých let minimálně třikrát své centrále ve Washingtonu tajnou zprávu, která se nyní objevila na serveru WikiLeaks. V ní upozorňuje na hlášení, jež dostala od výrobce pandurů, rakouské firmy Steyr.

Dalík chtěl 480 milionů 

Američtí diplomaté podle všeho věděli o žádosti o úplatek ze strany Marka Dalíka, nejlepšího přítele tehdejšího premiéra Topolánka. "Během obnoveného vyjednávání o pandurech začátkem roku 2008 nám zástupce Steyru sdělil, že náměstek ministra Barták zorganizoval příležitost pro Topolánkova chráněnce Marka Dalíka s účelem získat značný úplatek od Steyru. Výměnou za to by byl kontrakt obnoven," napsala loni v únoru charge d'affaires Mary Thompson-Jonesová, tehdy nejvyšší představitelka velvyslanectví v Praze.

Depeše z pražské ambasády tak potvrzují to, o čem hovořil manažer firmy Steyr Stephan Szücs. Ten letos ve své výpovědi před rakouskými a českými prokurátory přesně v tomto duchu popsal schůzky Bartáka, Dalíka a dalších s vedením Steyru. Podle Szücse žádal Dalík o provizi 18 milionů eur (480 milionů korun).

Čtěte více:
S vyšetřováním Pandurů nekončíme, dohodlo se Česko s Rakouskem
České pandury jsou čtyřikrát dražší než ty portugalské se stejnou výbavou
Za kauzou Pandur stojí Kalousek, spekuluje Paroubek
Kauza Pandur

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …