Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

23.05.2024 10:52 | Reportáž

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, až nastoupí Donald Trump opět do úřadu prezidenta, tak zase budu,“ říká Richard Mariaš. Ke konci bývalého režimu se stal dvojitým agentem – informoval StB i FBI – a přežil. Soud sice přiznal, že má zásluhy ve „třetím odboji“, ale jako odbojáře ho úřady uznat nechtějí.

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý dvojitý agent Richard Mariaš

„Nelemtal jsem pivo s Havlem ani jinými disidenty. Agenti FBI mě stále důrazně varovali před českým disentem s tím, že je mezi nimi velké množství spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB). Pro FBI jsem pracoval jako ‚osamělý vlk‘. Naopak jsem musel stále spolupracovat s StB, abych měl to nejlepší utajení a teď chtějí na vnitru, na obraně a na vládě, abych podal důkazy? Po kom z bývalých amerických či britských špionů tohle kdy chtěli? To nikdo nepochopí,“ podotýká Richard Mariaš s tím, že většina dvojitých agentů, jako byl on, dlouho nepřežila. Přinášíme jeho dnešní názory a část jeho příběhu, protože celý by vydal na dosti obsáhlou knihu.

Trump a válka na Ukrajině

„Už aby vyhrál Trump, který prohlásil, že než dojde do Bílého domu, tak válka na Ukrajině skončí. Budu mluvit na rovinu. Vždyť hlavním hybatelem tamní války jsou USA. A je to k ničemu. Snad si nikdo nemyslí, že Rusáci z dobytých území, kde jich spousty žije, ustoupí. No, to by byli padlý na hlavu,“ rozčiluje se u stolu v kuchyni Richard Mariaš, bývalý dvojitý agent. Spolupracoval s StB, kde ho ale neustále podezřívali ze sympatií k druhé straně. „Ty bys sežral i americký h***o,“ říkali mu prý pořád estébáci. A to vůbec nevěděli, že s velkým nasazením pracuje pro americký Federální úřad vyšetřování (FBI), který se také zapojoval do zahraničních operací.

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, až nastoupí Donald Trump opět do úřadu prezidenta, tak zase budu. Za Trumpa snad nevedly USA žádnou bojovou akci. Jinak jsou Američané v loji,“ říká a dodává: „Vždyť Joea Bidena třikrát denně převlíkají do nových plen. Někteří ti demokraté jsou ale ještě horší než Biden.“ Podle něj jsme blízko atomové válce, do které nás však v Evropě tlačí bezdětní jedinci, jako Emmanuel Macron, Jana Černochová či Markéta Pekarová.

Jako bývalý navigátor u civilního letectva má vlastní názor na nákup amerických stíhaček F-35. „To je v řiti. To kvůli tomu, aby se ta Marfuša udělala a s těmi kolem nahrabala. Jsme malá země. Víte, kolik bude stát technické zabezpečení, a tak? Stačilo mi, když jsem v Čáslavi viděl Gripeny,“ říká. F-35 jsou sice technologickou špičkou, ale Česku s jeho směšnou armádou jsou prý stejně prd platné. „Vždyť i Američané nad tím dost kroutí hlavou. Ale na druhou stranu říkají: ‚Chtějí to koupit, ať si to koupí‘. V rámci NATO stačí čtrnáct stíhaček, které v případě války stejně raketové systémy za týden sestřelí,“ doplňuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pán to hrál na obě strany, je něco jako, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSamot_707 , 23.05.2024 11:26:38
Petr Pavel, který to ale měl víc rozložené v čase...

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…