K*kot bylo to nejmírnější slovo. „Ječel, že se klepaly okenní tabulky," popisuje svědek jednání vlády

18.03.2021 13:41

Že je Andrej Babiš velice svérázný, co se jednání s lidmi týká, není žádná novinka. Na veřejnost už před dvěma týdny začaly prosakovat informace o tom, jak hovoří s ministrem zdravotnictví Blatným. Příběh má pokračování, podařilo se zjistit PL.

K*kot bylo to nejmírnější slovo. „Ječel, že se klepaly okenní tabulky," popisuje svědek jednání vlády
Foto: repro FB, tan
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Je to již rok, co se koronavirová pandemie naplno rozhořela v Evropě. U klíčových úředníků na českém Ministerstvu zdravotnictví se prý po dvanácti měsících v totálním zápřahu začíná projevovat vyčerpání. A když se k tomu přidá nejistota kolem osudu ministra Blatného a mezi úředníky slavné cholerické výstupy premiéra Babiše, stává se prý sídlo ministerstva na Palackého náměstí domem apatie, nebo naopak hysterie.

„Atmosféra na ministerstvu je opravdu špatná,“ citovala Prima důvěryhodný zdroj z řad úředníků. Většina z ministerského osazenstva prý po roce, kdy úřad funguje prakticky nepřetržitě v krizovém režimu, podléhá apatii.

„Zaměstnanci a takoví ti vyšší úředníci se zavřeli ve svých kancelářích a už jen čekají, až bude konec a přijde nová vláda. Už jsou vyždímaní,“ říká bývalá zaměstnankyně, která v minulých dnech raději podala výpověď.

Náměstek Aleksi Šedo a několik dalších důležitých úředníků již v minulých dnech odešli. Například koordinátor očkování Zdeněk Blahuta, který po svém odchodu nezvykle otevřeně do médií řekl, že je rád, že to má za sebou. Nebo Marián Hajdúch, vedoucí laboratorní skupiny ministerstva.

Zkraje února proběhla kauza, když mluvčí resortu Peterová v reakci na informace o snížení dodávek vakcín promluvila o možnosti, že by se zastavilo očkování nových pacientů, aby zbylo na druhou dávku pro „rozočkované“. Ministr Blatný to korigoval, že nepůjde o zastavení, ale maximálně o omezení.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
Následoval rozčílený živý vstup premiéra Babiše do Událostí ČT během jednání vlády, kdy tyto informace popřel a z problémů obvinil jednotlivá zdravotnická zařízení, která prý neumějí počítat. Pak se premiér vrátil do zasedačky, kde to prý bylo ještě horší. „Blatný dostal šílený kotel od Babiše. Řval na něj přes celou vládu ohledně komunikace kolem zastavení očkování, a že má okamžitě propustit Peterovou jako mluvčí,“ řekl Primě zdroj z ministerstva.

Naše redakce ve středu večer hovořila s vysokým zástupcem státního aparátu, který nám sdělil vývoj v postoji mezi premiérem a ministrem Blatným.

„Asi každý, kdo zná pana premiéra, ví, že nechodí pro sprosté slovo daleko. Poslední jednání vlády však byla docela často plná ostrých výjevů, kdy termín kokot byl jedním z těch nejmíň vulgárních," poznamenává náš zdroj. Důvody jsou prý všelijaké. „Zejména v tom hrají roli média. Když se ukáže nějaká chyba, omyl, pochybení, pan premiér doslova zuří. Někdy křičí tak, že to zaskočí i otrlé členy socdem," popisuje.

Vede však tento postup k něčemu? „Jan Blatný se vždy zatáhne, není na podobné chování zvyklý. Premiér ho ani jednou slovně nenapadl, myslím, že mu ale několikrát řekl, ať jde s těmi analýzami do prdele, nebo ať jde do prdele s těmi čísly, která pořad předkládá, že je to vždycky stejně jinak," uvádí náš zdroj dále.

K celkovému obrazu prý nepřispívá ani řevnivost mezi socdem a ANO. „Je vidět, že pan premiér má čím dál větší rezervovanost vůči ministrům ČSSD. To ale nevím, z čeho přímo pramení, nikdo se ho na to neptal, ani Jan Hamáček, co si pamatuji,“ upozorňuje tento muž.

Na jedné straně jsou prý výlevy ze strany Andreje Babiše děsivé a nenapodobitelné, na straně druhé údajně premiér ví, co říká.

„Ať si nikdo nepředstavuje, že vláda je jako někde na fotbale. Andrej Babiš křičí, jistě, ale kolikrát nadávají i další. Premiér i přesto, že huláká, huláká docela věcně. Když někoho sjede, dodá, co má dělat, nebo zakřičí, co by dělal on. Ale je pravda, že hodně lidí tímto šokuje, ministra Blatného nebo Havlíčka nevyjímaje, ti jsou opravdu z jiného prostředí a je vidět, že to nesou dost udiveně," dodal náš zdroj s tím, že zejména vicepremiér Havlíček působí i na své kolegy „hodně distingovaným a schopným dojmem“.

Mimochodem, i exministr Adam Vojtěch měl v říjnu 2020 rezignovat poté, co absolvoval od Andreje Babiše během tří dnů dva koberečky. „Mezi nimi není horká krev, komunikují spolu naprosto normálně," dodal tento činitel, s nímž jsme měli možnost situaci na vládě probírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …