Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak

23.05.2024 9:24 | Zprávy

Prozatím se nezdá, že by se válka na Ukrajině chýlila ke konci. Rusko místo stažení svých vojáků z napadené země hodlá provádět operace na území západních spojenců Ukrajiny. A možná přehodnotí podobu stávající rusko-finské hranice. Pokusu o jednostrannou změnu rusko-finské hranice se obávají i pobaltské státy. I ze Švédska zazněla varovná slova. Putin může ohrozit země NATO z nového směru.

Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Ruská agrese proti Ukrajině běží již třetí rok. Pro srovnání: První světová válka trvala čtyři roky a u konfliktu na Ukrajině to nevypadá, že by se Rusové chystali stáhnout z území cizího státu, a tím válku ukončit. A současně se nezdá, že by se Ukrajinci chystali vzdát. Místo toho západní představitelé varovali, že ruské zpravodajské služby hodlají zvýšit sabotážní aktivity a další hybridní operace proti členským zemím NATO.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) napsal, že „ruské bezpečnostní služby pravděpodobně zintenzivňují sabotážní operace v evropských zemích, aby narušily příjezd obnovené americké bezpečnostní pomoci na Ukrajinu a pravděpodobně budou pokračovat v hybridních operacích zaměřených na podněcování neshod v Evropě před volbami do Evropského parlamentu plánovanými na začátek června 2024“.

A to není všechno. Ruské ministerstvo obrany (MO) navrhlo 21. května, aby ruská vláda přehodnotila ruské námořní hranice v Baltském moři tak, aby tyto hranice „odpovídaly moderní geografické situaci“. Ruské ministerstvo obrany vytvořilo dokument, který byl poté smazán, když se objevil na právním portálu ruské vlády 21. května a navrhoval, aby ruská vláda přehodnotila námořní hranice ve Finském zálivu z roku 1985, protože tyto hranice byly založeny na zastaralých „malých námořních navigačních mapách“.

Dokument podle ISW uváděl, že tyto navrhované změny vytvoří systém základních linií pro námořní hranice na jižní části ruských ostrovů ve východní části Finského zálivu. V dokumentu také stojí, že tyto změny umožní Rusku využívat odpovídající vodní plochy jako ruské vnitřní mořské vody a že linie ruské státní hranice se posune v důsledku změn polohy vnější hranice teritoriálního moře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko se jen brání rozpínavosti západního kapitalismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 23.05.2024 10:25:58
Ty ruské suroviny a zdroje jsou pro západní kapitalisty příliš lákavé.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…