Pravda o BIS a Koudelkovi? „Zažil jsem, byl jsem u toho,“ říká elitní zdroj PL. „Fiala, ať mlčí. Proboha, ODS, byli jste u všeho!“

12.08.2021 4:47

Popisovat dění uvnitř BIS je nesnadné, často až nemožné. PL se o to přesto pokoušejí. Získali jsme hned dva zdroje z prostředí, o němž se nahlas nehovoří. Jistě, jde o lidi ze zmíněné branže, kterým jsme slíbili absolutní anonymitu. Stejně tak oni trvali na tom, že nebudou hovořit o ničem konkrétním. Souhlasili jsme.

Pravda o BIS a Koudelkovi? „Zažil jsem, byl jsem u toho,“ říká elitní zdroj PL. „Fiala, ať mlčí. Proboha, ODS, byli jste u všeho!“
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Nejmenování ředitele BIS podle občanských demokratů potvrzuje, že naše země stojí na křižovatce. Zpravodajská služba bez vedení podle ODS nahrává zájmům Ruska a Číny a pro naši zemi může znamenat bezpečnostní i reputační problém. „Výsledek schůzky premiéra s vicepremiérem je jen další důkaz toho, že naše země stojí na křižovatce. Situace kolem (ne)jmenování ředitele BIS Michala Koudelky přesně ilustruje, o co půjde v říjnových volbách – zda zemi definitivně ovládnou populistické síly, které z Česka chtějí udělat ‚filiálku Kremlu‘, nebo ubráníme prozápadní, svobodnou a demokratickou zemi. Nepřeháním, je to tak,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Jeho slovům se na dálku postavil poslanec SPD Radovan Vích.

„Česká republika má tři zpravodajské služby: Bezpečnostní informační služba (kontrarozvědka), Úřad pro zahraniční styky a informace (rozvědka) a Vojenské zpravodajství (zpravodajská služba zahrnující jak rozvědku, tak kontrarozvědku). Po důsledné analýze navrhne hnutí SPD jejich sloučení, což povede ke značným úsporám a zefektivnění jejich činnosti. Systémově stačí dvě zpravodajské služby, jedná rozvědná a jedna kontrarozvědná. Ale to pouze na okraj,“ poznamenal pro PL místopředseda Výboru pro obranu.

Prohlášení na adresu ředitele BIS Koudelky je nespočet. Všechna jsou však politicky motivovaná. Koalice vesměs mlčí, nechává rozhodnutí na Andreji Babišovi, ten pro změnu na další vládě. Opozice pro změnu kritizuje současný kabinet pro údajnou nečinnost.

BIS samozřejmě funguje dál.

„Tohle je opravdu politická záležitost. Když jsem posledně zmínil Honzu Pavlíčka, kterého mám rád, nečekal jsem, že se o to začnou zajímat taky jinde. Takže bych chtěl všem, kteří špatně vidí, zopakovat, že Pavlíček by byl super člověk, jelikož zná BIS zevnitř a jistě nezapomněl, z čeho vzešel. To ale neznamená, že to s ním kdokoli probíral. Čímž se dostávám do éry, kdy Langa nahradil Koudelka,“ upozornil náš vysoce důvěryhodný zdroj z prostředí zpravodajských služeb.

Nyní historie. Jiří Lang působil v čele BIS mezi lety 2003 a 2016. Jeho nástupcem se stal právě Michal Koudelka. Lang od února 2017 působí v čele NBÚ. Zmíněný Národní bezpečnostní úřad považuje drtivá většina zpravodajců, ale i kriminalistů, s nimiž jsme měli možnost hovořit, za detašované pracoviště BIS.

Taky k tomu mají naše dva zdroje co říct.

„Budu jen našlapovat, nenechám se namalovat na černo. Tak za prvé: Koudelku vybral Lang. Tehdy měl velké šance taky Vrána. K tomu jindy. Langa školili lidé ještě z minulého režimu, kteří později museli odejít. Koudelka byl vycvičený a přes deset let dělal kontrašpionáž, která se zaměřovala na Rusko a Čínu. Vůbec nic nebudu zpochybňovat, natož rozpitvávat, třeba o vztahu Lang & Růžek by to bylo na dlouho. No a osobně pak ovšem převzal věc, která se příčila všem. Zejména operativě. Jednoho dne došlo k tomu, že se opravdu zavedly píchačky, o čemž jste psali, takže každý musel ráno přijít a třeba v 15:30 být na místě znovu, což vedlo k tomu, že z mého pohledu odešla operativa od své podstaty,“ uvedl náš zdroj. Netýkalo se to prý jen pracovišť v Praze.

Z dalších slov vyplynulo, že agentura se zaměřovala především na odposlechy. „Ano, tak to bylo, mohu potvrdit. Začal to ředitel Lang, od něho to převzal ředitel Koudelka,“ doplnil náš druhý zdroj.

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
Podle tohoto zkušeného muže BIS změnu potřebuje. „Vezměte si jména zabývající se proliferací. Myslím historicky. Sojka, Uher, Randák, Pavlíček, Pacák, Vrána. Všichni budí emoce, stejně jako kdysi odešel Jan P., tuším, že k panu Bakalovi,“ upozornil. „To byli většinou špičkoví lidé, hlavně Jiří G., Karel Randák, než začaly tehdejší boje, což zúčastnění dodnes nemohou zapomenout... K tomuto základu by se služba měla vrátit, prostě by se měla vrátit především operativa,“ dodal.

A rovněž něco vzkázal. „Když vidím, jak pan předseda Fiala vykládá, kdo by měl vést BIS, musím se smát. Jeho strana byla u všeho, u všeho, co se tady dělo, ti by opravdu měli mlčet! Víc říct nesmím.“

Taky předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček probral se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem budoucnost plukovníka Koudelky. Poté předstoupil před novináře a sdělil jim, že kdyby bylo na něm, Koudelka by mohl ve funkci pokračovat. Jenže to na něm není.

Osobně nemá k práci ředitele Koudelky žádné výhrady a neměl by nic proti tomu, kdyby pokračoval v práci, ale během svého vystoupení před kamerami znovu a znovu opakoval, že to je věc premiéra Andreje Babiše.

Naše dva zdroje ovšem uvedly, že nejasnosti kolem pokračování budí obavy, na stranu druhou ale prý nic nebrzdí. „BIS je úzce propojená na Ameriku, tak to je, bylo a bude, takže i tento faktor se důsledně sleduje, to je však na jinou debatu,“ uzavřely shodně.

Vláda nakonec souhlasila s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pověřila ředitele BIS Koudelku dočasným vedením i po 15. srpnu. Nového ředitele vybere kabinet po volbách, řekl premiér Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …