ODS: Nejmenování ředitele BIS může být pro ČR bezpečnostní i reputační problém

09.08.2021 12:29

Nejmenování ředitele BIS podle občanských demokratů potvrzuje, že ČR stojí na křižovatce. Zpravodajská služba bez vedení podle ODS nahrává zájmům Ruska a Číny a pro naši zemi může znamenat bezpečnostní i reputační problém.

ODS: Nejmenování ředitele BIS může být pro ČR bezpečnostní i reputační problém
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Výsledek schůzky premiéra s vicepremiérem je jen další důkaz toho, že naše země stojí na křižovatce. Situace kolem (ne)jmenování ředitele BIS Michala Koudelky přesně ilustruje, o co půjde v říjnových volbách – zda zemi definitivně ovládnou populistické síly, které z Česka chtějí udělat ‚filiálku Kremlu‘, nebo ubráníme prozápadní, svobodnou a demokratickou zemi. Nepřeháním, je to tak,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Předseda vlády Andrej Babiš svým rozhodnutím nenavrhnout prodloužení mandátu Michalu Koudelkovi v čele Bezpečnostní informační služby opět prokázal svou závislost na prezidentovi Miloši Zemanovi. Oslabený Babiš není schopen vzít svou ústavní zodpovědnost do vlastních rukou a stává se spoluviníkem prezidentovy pomsty, která vychází vstříc zájmům Ruské federace a Čínské lidové republiky, na jejichž nelegální aktivity – včetně útoku GRU ve Vrběticích – ředitel Koudelka a jeho služba dlouhodobě upozorňuje. Ve svém důsledku to může znamenat oslabení nejenom národní bezpečnosti České republiky, ale také ztrátu naší důvěryhodnosti u partnerů v EU a NATO,“ vysvětluje místopředseda výboru pro bezpečnost za ODS Pavel Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…