Sesadit Zemana! Styďte se, voliči té trosky. Hanba Babišovi. Odsouzení Kalouska? zní Českem. Ozval se expert: Novičok tu byl, pravda je následující

27.03.2018 7:55

Prezident Miloš Zeman oznámil, že uložil BIS, aby pátrala po tom, zda se na českém území mohl nacházet smrtelně nebezpečný jed Novičok, což naznačují Rusové. Novičokem byl otráven dvojitý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Západ tvrdí, že má v otravě prsty Rusko. Moskva to neustále popírá. Na mezinárodní, ale i na domácí politické scéně to kvůli Novičoku stále vře a napětí neklesá. Pořádnou porci kritiky schytává i prezident Zeman.

Sesadit Zemana! Styďte se, voliči té trosky. Hanba Babišovi. Odsouzení Kalouska? zní Českem. Ozval se expert: Novičok tu byl, pravda je následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman složil ve Vladislavském sále prezidentský slib. Při jeho následném projevu několik zákonodárců opustilo demonstrativně sál

Před několika dny byli ve Velké Británii nalezeni ruský dvojitý agent Sergej Skripal s dcerou s pěnou u úst. Podle dosud známých informací byli otráveni jedem zvaným Novičok, který vyvíjeli vědci v Sovětském svazu ve druhé polovině 20. století. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že do útoku bylo nějakým způsobem zapojeno Rusko a že použití jedu typu Novičok na území členského státu NATO je nepřijatelným krokem.  

Anketa

Starostové a nezávislí chtějí, aby Senát projednal podání ústavní žaloby na Miloše Zemana za velezradu. Kvůli postupu v ,,kauze Skripal". Podporujete tento krok?

hlasovalo: 15353 lidí

Ruská strana se proti nařčení okamžitě ohradila, ale Britové si trvali na svém. Obyvatelé ostrovního království byli zděšeni tím, že Novičok ohrožoval i ostatní občany země. Mayová slíbila, že vláda Jejího Veličenstva pádně zareaguje. Z Velké Británie bylo vyhoštěno 23 ruských diplomatů. Rusové oplatili stejnou mincí. Mimo to oznámili, že Novičok mohl pocházet také z USA, ze Švédska nebo z Česka. To rozhořčeně odmítl premiér v demisi Andrej Babiš.

EU se shodla, že bude s Británií solidární a několik ruských diplomatů bylo vykázáno i z ostatních států EU. V České republice se to týká tří diplomatů. Babiš v této souvislosti prohlásil, že Rusové překročili všechny meze, když si dovolili osočovat Česko.

Mezi českými politiky má však Rusko i své zastánce. Především komunisté tvrdí, že dosud nebyly na stůl položeny žádné důkazy o tom, že na útoku na dvojitého agenta žijícího v Británii, Skripala, mělo nějaký podíl Rusko.

„Anglii zdobí hezké pořekadlo: Facts are a stubborn thing, čili fakta jsou věc tvrdošíjná. Právě ta ovšem ti, kdo vyhošťují diplomaty, ne a ne položit na stůl. Takové kroky, jimž chybí věrohodné zdůvodnění, by mi vadily proti kterékoli zemi. V daném případě navíc stupňují napětí ve vztahu s jadernou velmocí. A to v českém ani evropském zájmu rozhodně není. Z Downing Street přišlo i tvrzení, že Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. Komise Lorda Chilcota pak shledala, že to byla lež a ta zatáhla do agrese v rozporu s mezinárodním právem i spojence. Tím obezřetnější to chce být dnes,“ napsal na sociální síti Facebook místopředseda KSČM pro ideologickou práci Josef Skála.

Bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová dala Skálovi za pravdu. O Saddámovi se také na počátku tisíciletí říkalo, že vlastní zbraně hromadného ničení, byla kvůli tomu rozpoutána válka, ale ukázalo se, že žádné podobné zbraně neměl. Dáma proto považuje za trestuhodné, že Babiš jako premiér zaštítil vyhoštění tří ruských diplomatů z Česka. „Bohužel musím dát, co se týče vyhoštění Rusů, za pravdu komunistovi Skálovi proti funkcionáři ODS z Líbeznice Kupkovi, starostovi ze Starostů z Kolína Rakušanovi, Babišovi nevím odkud, jakožto i Zaorálkovi z ČSSD, že Rusko mělo jako jediné motiv zabít Skripala. Nevíme o tom nic. Lež soudruha Brita Tonyho Blaira, že Saddám má zbraně hromadného ničení, stála životy statisíců, řekl správně redaktor České televize. Jo aha, on se těm mrtvým soudruh Blair omluvil. To je hanba, hanba, hanba, co dělá tato zem v čele s tím Babišem. Jeho voliči, styďte se,“ vypálila na takřka 30 procent Babišových voličů, kteří mu dopomohli do premiérského křesla.

 

Podobně to viděl i poslanec Jiří Kobza z hnutí Svoboda a přímá demokracie. Tomu se zdá, že Britové vystavili účet bez hostinského, ještě v době, kdy není nad veškerou pochybnost jasné, zda mělo Rusko skutečně v útoku prsty.

„Vypovězení ruských diplomatů? Dělá vláda účet bez hostinského? Vyšetřování není uzavřeno, není známý motiv ani pachatel. Nepřipomíná nátlak Mayové nátlak Tonyho Blaira v kauze chemických zbraní v Iráku? Prokazatelně lhal bez důkazů! Nyní všechna servilní média poslušně papouškují, co jim nadiktovali z Bruselu a z USA. Dokud nebude vyloučeno, že se nejedná o provokaci, dokud nebude ukončeno vyšetřování a zveřejněny závěry, je předčasné podnikat jakékoliv kroky! 14 zemí EU se k vypovídací hysterii nepřipojí, takže i to je důkazem, že uvážlivost a nutnost vycházet z prokazatelných faktů úplně pod tlakem EU ještě nevymizela!“ doplnil Kobza.

Na fakt, že se k vypovídání ruských diplomatů nepřipojily všechny země EU, upozornil i spisovatel, bloger a cestovatel Ladislav Větvička.  Ten však použil mnohem ostřejší slovník. Konstatoval, že zažíváme unijní pr*ser.

„To je eurounijní průser, co? Třináct zemí Eurosajuzu nepodpořilo totalitní příkazy z Brusele. To vidíme my, kteří ještě umíme číst mezi řádky. Mám radost. My jako prostor Čech a Moravy sice jsme mezi kolaboranty totalitního myšlení, ale to mě neudivuje. To už je u nás taky zvyk. Závidím Slovensku, jak zatím zvládlo sorošovský atak. A přesto / či proto si udržují nadhled.

Zaznívají také hlasy, že Rusové by k provedení útoku na Skripala takovýmto způsobem neměli motiv. Bezpečnostní poradce Andor Šándor poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin není takový hlupák, aby posvětil akci tohoto typu. Kritici Ruska namítají, že Moskva měla jako jediná motiv k otravě Skripala. Třeba tím poslala vzkaz svým dalším agentům. Výstrahu, co se stane, když budou zrazovat svou zemi.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že prezident Miloš Zeman uložil Bezpečnostní informační službě, aby zjistila, zda se Novičok mohl nacházet na českém území, jak to naznačují Rusové. A strhla se bouře. Na sociálních sítích mnozí lidé Zemanovi vyčinili, že se teď chová spíš jako ruský agent, a ne jako český prezident.  

„Právě teď je mi dvojnásobně špatně ze všech spoluobčanů, kteří tu nechutnou trosku zvolili prezidentem,“ napsal anyalytik Tomáš Klvaňa.

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty označil Zemana za trojského koně Moskvy, který slouží svým pánům v Kremlu i v časech, kdy se má civilizovaný svět před Ruskem na pozoru. Češi by se prý měli mít na pozoru už proto, že počet lidí pracujících na ruské ambasádě je obrovský. Působí tu takřka 130 diplomatů a dalších pracovníků. Naproti tomu na České ambasádě v Moskvě pracuje 65 lidí. Janda má za to, že bychom měli vyhodit všechny diplomaty a přidružený ruský personál a měli bychom začít budovat diplomatické styky od nuly.

Na prezidenta Zemana vypálil i Miroslav Kalousek. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 napsal na sociální síti Twitter, že mírou zrádcovské servility překročil Miloš Zeman všechny meze, když nařídil BIS, aby pátrala po tom, zda se Novičok mohl nacházet na českém území. „Míra zrádcovské servility prezidenta ČR vůči cizí mocnosti překročila všechny meze. Vláda ČR by měla uložit BIS zpracovat analýzu, jak velkým bezpečnostním rizikem je ruská rezidentura na Pražském hradě. A na základě té zprávy konat,“ žádal Kalousek. Svým statusem reagoval na text uveřejněný na serveru Lidovky.cz, kde Kalouska zaujala fotka prezidenta Zemana.

Kalousek v diskusi pod svým příspěvkem v nadsázce dodal, že se mu dostalo ujištění, že fotografie prezidenta nebyla pořízena pod vlivem Novičoku.

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec Zemanova slova zaznamenal a jal se prezidenta bránit. Vytasil paragraf, v němž je definován trestný čin pomluvy. Je-li tento trestný čin prokázán, hrozí odsouzenému až dva roky vězení, Svůj příspěvek, uzavřel analytik prohlášením, že Kalousek už ztratil soudnost.

Štefec také Zemanovi doporučil, aby se s dotazem, zda byl Novičok na území Česka, neobracel na BIS, která o tom podle Štefce nic neví. Odpovědi je prý třeba hledat jinde. Bližší informace o projektu Foliant, v jehož rámci se na Novičku pracovalo, by podle Štefce mohli mít čeští armádní chemici, kteří stejně tak mají informace i o dalších bojových látkách, např. o bojové látce typu VX.

„Pokud se chce prezident Zeman dozvědět, jestli byly v ČSSR a později v ČR vyráběny chemické látky blízké látkám projektu Foliant, ať se neptá BIS. Ta s tím nemá nic společného a myslím, že ani netuší, kde by měla hledat.
Konkrétní informace mají armádní chemici, velmi významná část z nich byla v archivech Vojenské lékařské fakulty v HK (kde skončily, to nevím). Tam se vyvíjela antidota např. proti látkám VX a jejich detektory; a hodně toho věděli i na bývalé VAAZ v Brně, kterou jsem studoval a odkud pocházejí i mé vzpomínky,“ píše Štefec.

„Pamatuji si tajné instruktážní filmy, získané zpravodajskou cestou z USA, na nichž byly např. záběry z popravy „dobrovolníka“, vězně odsouzeného k smrti pomocí látky VX (jeho rodina za souhlas odsouzence s pokusem údajně získala nějaké peníze). Viděl jsem také filmy ze zkoušek látek označovaných jako RH, LSD a podobně. Sloužily k demonstraci účinků těchto látek na lidi,“ napsal dále na sociální síti Facebook dlouholetý vojenský expert, kterému ve své době vysokou funkci svěřil i Alexandr Vondra.

Nabízí se otázka, zda by si Štefec totéž myslel i o dalších českých politicích, kteří prezidenta Miloše Zemana nešetřili. Jan Farský z hnutí Starostové a nezávislí konstatoval ve shodě s Kalouskem, Jandou či Klvaňou, že prezident slouží cizí moci, nikoli českým občanům. Ve stejném duchu promluvil i Petr Gazdík. Ten má za to, že pokud česká vláda prohlašuje, že Novičok použitý při útoku na Sergeje Skripala nepocházel z České republiky, a prezident přesto pověří BIS hledáním stop po přítomnosti Novičoku na našem území, pohybuje se na hranici vlastizrady.


Zemanovi se za jeho záměr dostalo zastání z nečekané strany. Šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík sice uvádí, že český prezident „proslul nejrůznějšími neuvěřitelnými lžemi, pitomostmi a nespravedlnostmi, všeobecně šířeným rasismem a nenávistí, které mnoho Čechů dychtivě přijímá“, nicméně také nechápe hysterii „některých českých pravicových politiků a novinářů, kteří reagují na Zemanův požadavek, aby BIS vyšetřila, jestli náhodou Československo Novičok nevyrábělo – protože samozřejmě to vyloučeno není“. „Historie této chemické látky je tak nejasná a zmatená, že nikdo vlastně neví, které země byly schopny ji vyrobit  a zda vůbec,“ uvádí Jan Čulík, šéfredaktor serveru Britské listy, a odkazuje na analýzu britské televize Channel 4 News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …