AOPK: Evropské peníze pomohou jedinečné horské přírodě na Pradědu

04.10.2017 15:46

Dnes byl na Pradědu v Jeseníkách představen projekt, který napomůže zdejší jedinečné horské přírodě.

AOPK: Evropské peníze pomohou jedinečné horské přírodě na Pradědu
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Skoro čtyři stovky druhů rostlin, některé – třeba lipnice jesenická a zvonek jesenický - jinde na světě nerostou. Horská tundra na hřebenech, staleté smrčiny na úbočích. Taková je národní přírodní rezervace Praděd, se svými více než dvěma tisíci hektary největší v České republice. Projekt z Operačního programu Životní prostředí by měl zajistit, že zdejší příroda zůstane stejně jedinečná i v budoucnu [1]. Získala jej Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

„Nad úrovní lesa se dříve kosilo a pásl dobytek. Zdejší květnaté horské trávníky jsou pestré právě proto, že je pomáhala udržovat lidská péče. Poté, co se s pastvou přestalo, začaly postupně zarůstat. Rozšířila se borůvka, která tvoří poměrně rozsáhlé a souvislé porosty. Jiné druhy rostlin v nich nemají šanci přežít,“ vysvětluje Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Jeseníky.

Projekt stojí na třech pilířích, které reagují na hlavní ekologické problémy této oblasti. Horské trávníky postupně zarůstají, přirozenou obnovu lesa zase komplikují přemnožení velcí býložravci, kteří nadměrným okusem ničí mladé stromy, zejména listnáče. V oblasti Pradědu je třeba také více pracovat s návštěvníky, aby poruzuměli tomu, jak a proč je potřeba o zdejší přírodu pečovat.

„Těší mne, že ochrana přírody se neuzavírá sama do sebe. Projekt není zaměřen jen na obnovu zdejší jedinečné přírody, ale věnuje velkou pozornost právě i práci s návštěvníky. Bez spolupráce s lidmi – turisty i místními – není totiž přírodu možné dlouhodobě a efektivně chránit,“ konstatuje Jan Kříž, náměstek ministra životního prostředí.

Během projektu by se mělo obnovit přibližně 25 ha květnatých alpínských trávníků, vysadit a oplocenkami ochránit 5950 jeřábů, 700 javorů a 450 jedlí. To napomůže obnovit přirozené složení horských lesů. Přímo v terénu už nyní působí dva pracovníci, kteří návštěvníky se zdejší přírodou a její ochranou seznamují. Zároveň monitorují výskyt vybraných rostlin a živočichů. V letošním roce vyjdou i tři informační letáky – o Petrových kamenech, Velké kotlině a Bílé Opavě.

Více ZDE nebo ZDE

Poznámky:
[1] Projekt „Podpora managementového plánování a biodiverzity horských biotopů v oblasti Pradědu“ byl podpořen z Operačního programu Životní prostředí, poblast podpory 4.1: oblast podpory 4.1 - “ Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území Realizován bude v letech 2017 – 2023, celkové způsobilé výdaje jsou 22 985 047 Kč.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…