AVZ: První postřehy k novému zákonu o zadávání veřejných zakázek

26.10.2016 15:28

Asociace pro veřejné zakázky (AVZ) uspořádala ve dnech 13. – 14. října 2016 v Hradci Králové 9. ročník odborné konference nazvané „Dekáda za námi a nový zákon před námi – První postřehy a dopady nového zákona o zadávání veřejných zakázek do praxe, aneb oslavte s AVZ již 10 let její existence“. Konference se konala pod záštitou Karly Šlechtové, ministryně pro místní rozvoj, Petra Rafaje, předsedy ÚOHS, a Zdeňka Finka, primátora statutárního města Hradec Králové. Konference se zúčastnilo 150 zástupců z řad odborné veřejnosti.

AVZ: První postřehy k novému zákonu o zadávání veřejných zakázek
Foto: AVZ
Popisek: Asociace pro veřejné zakázky, logo.

Ústředním tématem byl nový zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek (dále jen „ZZVZ“), dle něhož od 1. října postupují všichni zadavatelé a dodavatelé účastnící se zadávacích řízení zahájených po tomto datu.

Vladimír Studnička, vedoucí oddělení metodické podpory programů, z MMR, v prvním příspěvku konference seznámil přítomné s nástroji metodické podpory připravenými pro uživatele ZZVZ MMR ČR. Mezi tyto nástroje patří jednak školící program zřízený v rámci Akademie veřejného investování, speciální telefonní linka a emailové schránky určené pro dotazy uživatelů, zejména pak ale metodiky přístupné ZDE. Dále byly představeny druhy jednotlivých metodik, jejich obsah, jakož i stanoviska expertní skupiny MMR k novému ZZVZ, mezi jejíž členy patří i AVZ. Z ankety uspořádané mezi účastníky konference k tomuto tématu vyplynulo, že ačkoli se téměř dvě třetiny respondentů nestihlo seznámit s metodikami k ZZVZ připravenými MMR, 66 % respondentů ohodnotilo svou připravenost na aplikaci ZZVZ jako velmi dobrou.

Josef Chýle, místopředseda ÚOHS, představil následně nejvýznamnější změny v přezkumném řízení dle ZZVZ. Ve svém příspěvku upozornil na „resuscitaci“ institutu námitek, ve vztahu k nimž je nová úprava přesnější a podrobnější. Vyjádřil naději, že díky nově nastaveným přezkumným pravidlům dojde ke zvýšení kvality vypořádání námitek ze strany zadavatelů a k nápravě nesprávného postupu již v rámci „autoremedury“, aniž by musel ÚOHS v takových případech zasahovat. S tímto názorem a očekáváním se v anketě ztotožnilo 56 % respondentů. Zároveň místopředseda Chýle upozornil na zpoplatnění podnětu k ÚOHS částkou 10000 Kč za každou veřejnou zakázku a nevratnost takového poplatku. Se správností zpoplatnění podnětu i s jeho výší vyjádřilo svůj souhlas 63 % respondentů. Stejné procento respondentů vyjádřilo v další anketní otázce svou nespokojenost s faktem, že ZZVZ již neupravuje správní delikty dodavatelů.

Zkušenosti s novou úpravou zadávání veřejných zakázek na Slovensku, která tam platí od 18. dubna 2016, představila Zita Táborská, předsedkyně Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Bylo uvedeno, že v mnohém je slovenská zkušenost inspirující a stojí za to slovenský přístup dále monitorovat, a to též ve vztahu k úspěšnosti nástrojů podpory čerpání eurofondů s cílem snížit chybovost v zadávacích postupech a předcházet tak krácení dotací. Na Slovensku se na efekt přijatých opatření zatím čeká, a jak vyplynulo z ankety mezi respondenty na konferenci, ani česká odborná veřejnost není o účinnosti některých opatření jednoznačně přesvědčená. Např. opatření spočívající v posouzení dokumentů úřadem před zahájením nadlimitní veřejné zakázky spolufinancované z fondů EÚ hodnotilo 52 % respondentů jako spíše zdržující a neúčelnou.

Plodná a inspirativní byla panelová diskuse, v níž odborníci z oblasti veřejného zadávání, konkrétně Pavel Herman z MMR, Josef Chýle, místopředseda ÚOHS, Tomáš Machurek, předseda AVZ a partner advokátní kanceláře MT Legal, s.r.o., Adéla Havlová, členka výkonného výboru AVZ a partnerka advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners s.r.o., Jaroslav Kračún z Evropské komise, a Zita Táborská, předsedkyně ÚVO, erudovaně odpovídali na dotazy účastníků kladené on-line prostřednictvím mobilní aplikace. Dotazy se týkaly především výkladu a aplikace konkrétních ustanovení ZZVZ.

Pozornost vzbudila prezentace Pavla Hermana (MMR) a Jaroslava Kračúna (EK), v níž se zabývali problematickými otázkami k aplikaci zadávacích směrnic ve vztahu k změnám smluv na veřejné zakázky v době jejich trvání. Z prezentace bylo zřejmé, že nemalé aplikační komplikace může představovat jednak specifická česká národní úprava zpřísnění limitů určitých druhů změn smluv, tak především dodržení pravidla vyplývajícího z evropské směrnice, dle kterého je sice možné pro změny smlouvy u stejné veřejné zakázky použít více než jedno odůvodnění, současně však není možné použít více odůvodnění na stejnou změnu.

V další přednášce František Korbel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners s.r.o. upozornil na určité aplikační nesnáze vyplývající z povinnosti uveřejnit smlouvu dle zákona č. 340/2015 Sb., o Registru smluv. Z ankety vyplynulo, že i když 75 % respondentů si myslí, že by měly k 1. 7. 2017 vstoupit v účinnost ustanovení upravující účinnost smlouvy a její neplatnost od počátku jako následku jejího neuveřejnění v Registru, současně 56 % z oslovených respondentů se tato ustanovení nelíbí. 73 % respondentů uvítalo vyřešení kolize lhůt pro uveřejnění smluv dle ZZVZ a zákona o Registru smluv plynoucí ze společného stanoviska MMR, MV a ÚOHS, dle kterého stačí smlouvu uveřejnit v Registru smluv ve lhůtě delší, dané zákonem o Registru smluv, tj. do 30 dnů od jejího uzavření.

Postoj Evropské komise (EK) k elektronizaci zadávacího procesu představil Jaroslav Kračún z DG GROW EK. O povinnostech vyplývajících ze ZZVZ ve vztahu k elektronickému zadávání informoval Jan Hrádek z Tender systems s.r.o. O rostoucí aktuálnosti problematiky elektronizace veřejných zakázek svědčí skutečnost, že se dle výsledků ankety AVZ na její povinné zavedení od října 2018 připravuje plných 92 % z oslovených respondentů.

S úlohou kontrolních listů a možnostmi sjednocení kontrol veřejných zakázek spolufinancovaných z fondů EU seznámil účastníky Stanislav Bureš, ředitel odboru auditní orgán z MF ČR.

Nechybělo ani představení aktuální rozhodovací praxe ÚOHS a judikatury, které bravurně a přehledně provedl Mojmír Florian z ÚOHS.

„Letošní ročník konference byl pro AVZ významný mj. tím, že AVZ slaví 10 let své existence, a to v době, kdy po stejné době 10 let nový zákon o zadávání veřejných zakázek střídá zákon starý. Jsem rád, že se AVZ prostřednictvím podobných akcí daří již 10 let úspěšně rozvíjet diskusi o správném a nejvhodnějším uchopení zadávacích pravidel a přispívat tak stále k větší profesionalizaci a kvalitě zadávání veřejných zakázek v ČR,“ uzavřel konferenci Tomáš Machurek, předseda AVZ a partner advokátní kanceláře MT Legal s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…