Armáda ČR: Adam střežil hranice, dnes chrání munici

11.08.2021 19:35

Adam, jedna z největších dělostřeleckých tvrzí na našem území, slaví úctyhodné jubileum. Její výstavba byla zahájena 10. srpna 1936 a výjimečná je tím, že slouží dodnes.

Armáda ČR: Adam střežil hranice, dnes chrání munici
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Tvrz byla součástí pevnostního systému v Orlických horách, který byl vybudován v letech 1936-1938 jako reakce na politický vývoj v sousedním Německu. V této oblasti se plánovalo postavit kolem 56 objektů těžkého opevnění a tři dělostřelecké tvrze: Hůrka, Bouda a Adam.

Pevnost Adam byla navržena pro 611 příslušníků 6. praporu 19. hraničářského pluku. Tyto jednotky tvořily elitu československé armády. Na rozdíl od běžného mužstva vojáci zvládali střelbu z houfnice, lehkého a těžkého kulometu. Také se museli naučit manipulovat se zbraněmi a municí ve stísněném prostoru. Předválečný komplex ale nebyl do mnichovského diktátu v roce 1938 plně vyzbrojen.

Tvrz Adam se skládá z osmi objektů (vchodového objektu, otočné věže, pěchotních a dělostřeleckých srubů), které jsou navzájem propojeny podzemními prostory. Zajímavostí je promyšlený systém nouzových východů, kdy posádka do srubů vstupovala zásadně podzemím a výstup na povrch jí umožňoval pouze malý výlez.

Přestože tvrz slaví 85. narozeniny, je využívána dodnes. Adam je jedním z muničních skladů AČR. „V hloubce 20 až 50 metrů pod zemí jsou příznivé klimatické podmínky – stálá teplota, vlhkost i tlak, a zároveň i z hlediska bezpečnosti se z něj stává naprosto unikátní stavba,“ vysvětluje zástupce ředitele Agentury logistiky plukovník gšt. Vít Watroba. Podzemí komplex je veřejnosti nepřístupný a na nadzemní objekty je z důvodu bezpečnosti a ochrany zdraví vstup zakázán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…