ČEZ: Za poslední tři roky vzrostl počet žen v jaderné energetice

18.04.2023 22:02 | Komerční článek

O více než dvacet procent stoupl za poslední tři roky podíl žen, které pracují v českých jaderných elektrárnách. Aktuálně jich je zde zaměstnáno 317 a další působí v dodavatelských firmách. Je to o téměř čtyři desítky více než před třemi roky. Celkově jejich počet v původně silně mužském prostředí překročil deset procent.

ČEZ: Za poslední tři roky vzrostl počet žen v jaderné energetice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Specialistky, manažerky, jaderné fyzičky nebo třeba strojnice. Zaměření žen pracujících v jaderných elektrárnách je velmi pestré. Zajímavou cestu na Jadernou elektrárnu Temelín měla Lenka Kolouchová. Ve dvaceti letech začínala jako kuchařka v rodinné restauraci. Doplnila si technické vzdělání, získala potřebné praxe a o dvacet let později se stala vůbec první strojnicí v největší české elektrárně. „Technika mě lákala už od školního věku. V Temelíně jsem dostala šanci se jí věnovat. Aktuálně mám na starosti dieselgenerátory a současně se připravuji na technika na strojovně,“ uvedla Lenka Kolouchová, první strojnice Jaderné elektrárny Temelín.

Dokázala přitom skloubit pracovní i rodinný život. „Předpokladem byla naprostá podpora ze strany manžela. I díky tomu jsem mohla dálkově vystudovat střední průmyslovku v Praze a přitom sbírat praxi během řady brigád v oblasti strojní a elektro. A pak jsem všechno to úsilí chtěla zúročit někde, kde jsem se domnívala, že je to opravdu dobré,“ doplnila Lenka Kolouchová.

V útvaru radiochemických laboratoří, který má na starosti kontroly veškerých technologických vod v elektrárně Temelín, tvoří polovinu dvanáctičlenného týmu ženy. „V praxi ověřujeme kvalitu vody pro primární a sekundární okruh i bezpečnostní a pomocné systémy. Zajišťujeme také kontrolu vody, kterou vracíme do Vltavy,“ říká Petra Verzichová, vedoucí skupiny radiochemické laboratoře.

Z celkového počtu zaměstnanců se podíl ženy přehoupl přes deset procent a toto číslo stále roste. „Pohlaví nebo věk nerozhodují o tom, zda člověk u nás získá práci a rozvíjí kariéru. Klíčové jsou znalosti a schopnosti, a je jen dobře, že se ženy dokáží prosadit v našem oboru. A šancí rozhodně bude dostatek. V Temelíně totiž procházíme generační obměnou a připravuje rozvojové projekty,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Ženy, které pracují v jaderných oborech, tedy nejen v jaderných elektrárnách, ale také na výzkumných pracovištích a v lékařských oborech, se seskupily do sdružení WIN - Woman in Nuclear / Ženy v jaderných oborech. Sdružení má republikovou, ale i celosvětovou podobu. Členkami WIN jsou například vědkyně, výzkumnice, reaktorové fyzičky, právničky, jaderné chemičky, bezpečnostní inženýrky, lékařky, odbornice na měření záření nebo komunikátorky.

Celkově v Temelíně pracuje 1 376 lidí, z toho je 169 žen. Více než polovina zaměstnanců jsou vysokoškoláci a drtivá většina (přes 90 procent) má minimálně středoškolské vzdělání. I letos ČEZ do Temelína přijme téměř stovku nových lidí.
 
Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…