Celní správa: Mezinárodní kynologická konference v Heřmanicích

25.11.2022 17:56 | Tisková zpráva

Dnešním dnem končí týdenní mezinárodní CLEP kynologická konference, kterou uspořádala Celní správa ČR v rámci předsednictví v Radě Evropské unie. V Heřmanicích si psovodi z jedenácti států vyměňují zkušenosti v oblasti vyhledávání peněžní hotovosti a trénují společně se svými služebními psy.

Celní správa: Mezinárodní kynologická konference v Heřmanicích
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Záměrem této konference bylo seznámit se nejen s praxí a metodikou výcviku služebních psů na vyhledávání bankovek, ale získat povědomí o aktuální situaci dovozu nadlimitního množství peněžních prostředků do států EU v důsledku aktuálního dění ve světě; např. migrace, válečné konflikty, praní špinavých peněz.

Nelegálně přepravené finance mohou být zneužity pro trestnou činnost a současně osoby, které je legálně či nelegálně přepravují se mohou nacházet na seznamu mezinárodních sankcí.

Účastníci z Litvy, Lotyšska, Řecka, Irska a Slovenska, resp. států tvořících vnější hranici Evropské unie se shodli na tom, že evidují nárůst nelegálně dovážené hotovosti do země. Všichni psovodi přivítali možnost společné výměny zkušeností a tréninku. Se svými služebními psy cvičili vyhledávání bankovek na osobách, příručních zavazadlech i ve vozidlech. Velmi cenným poznatkem pro ně byla možnost tréninku na různých typech bankovek, tj. americké dolary, izraelské šekely, eura a české koruny. Součástí programu byl i workshop na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze.

pes

Konference se zúčastnila i Gruzie, které aktuálně nemá vycvičené psy na vyhledávání bankovek, ale s ohledem na současnou situaci zahájí jejich výcvik. Součástí programu byl i workshop na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze.

Slavnostní ukončení konference a předání certifikátů účastníkům se uskutečnilo na radnici ve Frýdlantě.

Celním orgánům EU je třeba ohlásit převoz platidel v české nebo zahraniční měně, cenných papírů, zlatých slitků, nuget a zlatých slitků v úhrnné hodnotě 10 000 EUR nebo vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…