Česká obchodní inspekce: Zprostředkovatelé prodeje energií pokračují v nekalých praktikách

10.12.2021 18:44 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Celkem uskutečnila 2 kontroly a v obou případech zjistila porušení některých ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Česká obchodní inspekce: Zprostředkovatelé prodeje energií pokračují v nekalých praktikách
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září 2021 provedla kontrolní akci zaměřenou na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Celkem uskutečnila 2 kontroly a v obou případech obchodníci porušili ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • v 1 případě se jednalo o klamavé konání, kdy se obchodní praktika považuje za klamavou, pokud obsahuje věcně nesprávnou informaci a je tedy nepravdivá, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5 odst.)

  • v 1 případě spotřebitel nebyl řádně informován o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit (§ 13)

  • v 1 případě obchodník použil nekalé obchodní praktiky, tj. praktiky, které jsou-li v rozporu s požadavky odborné péče a podstatně narušují nebo jsou způsobilé podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, kterému jsou určeny, čímž došlo k porušení (§ 4 odst. 1, 4)

  • v 1 případě byla použita klamavá obchodní praktika, kdy za klamavou považuje také obchodní praktika obsahující pravdivou informaci, jestliže vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil, pokud jakýmkoli způsobem uvádí nebo je schopna uvést spotřebitele v omyl ohledně existence a podstaty výrobku, hlavních znaků výrobku nebo služby, rozsahu závazku prodávajícího, ceny nebo způsobu výpočtu ceny apod. (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5 odst. 2)

  • v 1 případě prodávající opomněl uvést před rozhodnutím ohledně koupě podstatné informace (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5a odst. 1)

V některých případech Česká obchodní inspekce využívá ke kontrolám podání spotřebitelů, kteří jsou oslovováni zprostředkovateli prodeje energií. V případě, že spotřebitelé poukazují na možné porušení zákazu podomního prodeje, je tato problematika v gesci místního obecního/městského úřadu. Pokud se podání týká konečných dodavatelů energií je spotřebitelům doporučováno obrátit se na věcně příslušný Energetický úřad.


 

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 

Středočeský a Hl. město Praha

1

1

100,0%

Jihočeský a Vysočina

0

0

0,0%

Plzeňský a Karlovarský

0

0

0,0%

Ústecký a Liberecký

0

0

0,0%

Královéhradecký a Pardubický

0

0

0,0%

Jihomoravský a Zlínský

0

0

0,0%

Olomoucký a Moravskoslezský

1

1

100,0%

Celkem

2

2

100,0%


Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně v tomto období uložila 5 pokut v celkové výši 700 000 Kč. Počty pokut a jejich výše zahrnují i pokuty za další porušení právních předpisů a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

16:05 AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

Míra rizika úpadku cestovní kanceláře činí 0,1 %. V loňském roce zkrachovala pouze 1 z celkového poč…