Česká obchodní inspekce zajistila během dvou dní padělky v hodnotě 10 milionů korun

17.12.2021 16:14 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce ve spolupráci s Celní správou a Cizineckou policií provedla kontroly na tržnici ve Strážném na jihu Čech a na tržnici SAPA v Praze.

Česká obchodní inspekce zajistila během dvou dní padělky v hodnotě 10 milionů korun
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

V obou případech inspektoři využili svých pravomocí a zjednali si přístup do uzavřených skladových prostor za pomoci zámečníka. Celkem za dva dny bylo zajištěno zhruba 6 000 kusů padělků vyčíslených v cenách originálů ve výši 10 000 000 Kč. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

V úterý 7. prosince byly provedeny kontroly České obchodní inspekce, Inspektorátu pro Jihočeský kraj a Vysočinu, ve spolupráci s Cizineckou policií. Kontrolovány byly celkem 3 vytipované stánky na tržnici ve Strážném. Inspektoři využili své pravomoci a do 2 stánků si zjednali vstup do uzavřených prostor prostřednictvím přizvané osoby (zámečníka), kde existovalo důvodné podezření na skladování padělků. Identifikaci provozovatelů stánků bude ČOI zjišťovat, zatím se jedná o neznámé osoby.  Celkem bylo zajištěno 463 kusů výrobků v celkové hodnotě 2 439 140 Kč. Jednalo se o textilní výrobky, obuv, kabelky, peněženky a pásky. Ochranné známky byly Nike, Adidas, Louis Vuitton, Supreme, Burberry, Lacoste, Chanel, Amstaf atd.

Dále ve středu 8. prosince proběhla v areálu tržnice SAPA v Praze na základě podnětu spotřebitele a na základě vlastního předchozího monitoringu společná kontrolní akce ČOI a Celní správy. Kontrolní akce se účastnilo celkem 12 inspektorů ČOI z regionálního inspektorátu ČOI pro Prahu a Středočeský kraj ve spolupráci s inspektory z Jihomoravského a Zlínského kraje a 12 pracovníků Celní správy.

V rámci kontrolní akce byly zahájeny 3 kontroly v hale tržnice SAPA, kde inspektoři v postavení běžných spotřebitelů byli téměř okamžitě po vstupu do těchto prostor osloveni ze strany prodejců, zda nemají zájem o značkové zboží. Když inspektoři v postavení spotřebitele zájem projevili, byli zavedeni do uzavřených prostor tržnice, ve kterých bylo vystaveno a následně prodáváno „značkové“ oblečení.

Celkem bylo inspektory ČOI zajištěno na tržnici SAPA cca 5500 kusů padělků textilních výrobků, kabelek, batohů, obuvi a dárkových sad (hodinky, zapalovače, náramky, pásky) v hodnotě vyčíslené v cenách originálu ve výši přibližně 7 600 000 Kč. Zajištěny byly výrobky s označením Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Karl Lagersfeld, Guess, Luis Vuitton, Jordan, Gant, Michael Kors a další.

V rámci společné kontrolní akce bylo rovněž využito zákonného oprávnění ČOI (dle § 6 zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI) a inspektoři si tak zjednali přístup do uzamčených prostor podnikatele (uzamčených kontejnerů). Celkem bylo odborně způsobilou osobou odemčeno 7 kontejnerů, další 1 kontejner přišel odemknout sám jeho nájemce. Zde bylo nalezeno cca 500 kusů textilních výrobků a obuvi porušujících práva duševního vlastnictví. Toto zboží zadržela Celní správa a bude s ním nakládáno v rámci jejích kompetencí.

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele může být uložena sankce až do výše 5 miliónů korun. Vybrané zajištěné výrobky budou využity pro humanitární účely, zbývající budou zlikvidovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…