Česká obchodní inspekce: Zprostředkovatelé prodeje energií pokračují v nekalých praktikách

10.12.2021 18:44 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Celkem uskutečnila 2 kontroly a v obou případech zjistila porušení některých ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Česká obchodní inspekce: Zprostředkovatelé prodeje energií pokračují v nekalých praktikách
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září 2021 provedla kontrolní akci zaměřenou na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Celkem uskutečnila 2 kontroly a v obou případech obchodníci porušili ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • v 1 případě se jednalo o klamavé konání, kdy se obchodní praktika považuje za klamavou, pokud obsahuje věcně nesprávnou informaci a je tedy nepravdivá, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5 odst.)

  • v 1 případě spotřebitel nebyl řádně informován o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit (§ 13)

  • v 1 případě obchodník použil nekalé obchodní praktiky, tj. praktiky, které jsou-li v rozporu s požadavky odborné péče a podstatně narušují nebo jsou způsobilé podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, kterému jsou určeny, čímž došlo k porušení (§ 4 odst. 1, 4)

  • v 1 případě byla použita klamavá obchodní praktika, kdy za klamavou považuje také obchodní praktika obsahující pravdivou informaci, jestliže vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil, pokud jakýmkoli způsobem uvádí nebo je schopna uvést spotřebitele v omyl ohledně existence a podstaty výrobku, hlavních znaků výrobku nebo služby, rozsahu závazku prodávajícího, ceny nebo způsobu výpočtu ceny apod. (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5 odst. 2)

  • v 1 případě prodávající opomněl uvést před rozhodnutím ohledně koupě podstatné informace (§ 4 v návaznosti na ustanovení § 5a odst. 1)

V některých případech Česká obchodní inspekce využívá ke kontrolám podání spotřebitelů, kteří jsou oslovováni zprostředkovateli prodeje energií. V případě, že spotřebitelé poukazují na možné porušení zákazu podomního prodeje, je tato problematika v gesci místního obecního/městského úřadu. Pokud se podání týká konečných dodavatelů energií je spotřebitelům doporučováno obrátit se na věcně příslušný Energetický úřad.


 

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 

Středočeský a Hl. město Praha

1

1

100,0%

Jihočeský a Vysočina

0

0

0,0%

Plzeňský a Karlovarský

0

0

0,0%

Ústecký a Liberecký

0

0

0,0%

Královéhradecký a Pardubický

0

0

0,0%

Jihomoravský a Zlínský

0

0

0,0%

Olomoucký a Moravskoslezský

1

1

100,0%

Celkem

2

2

100,0%


Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně v tomto období uložila 5 pokut v celkové výši 700 000 Kč. Počty pokut a jejich výše zahrnují i pokuty za další porušení právních předpisů a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…