Česká obchodní inspekce: Kontrola dodržování poctivosti prodeje v prodejnách tzv. „luxusních sýrů“

14.12.2021 19:38 | Tisková zpráva

Pracovníci České obchodní inspekce, inspektorátu Olomouckého a Moravskoslezského, provedli ve dnech 18. října až 30. listopadu kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek.

Česká obchodní inspekce: Kontrola dodržování poctivosti prodeje v prodejnách tzv. „luxusních sýrů“
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

„Cílem této akce bylo porovnat výsledky kontroly s kontrolní akcí zaměřenou na stejné produkty, kterou jsme provedli v roce 2014,“ uvedl ředitel inspektorátu Boris Stabryn. 

Z 34 kontrol byly nedostatky zjištěny ve 23 případech, tj. téměř v 68 %. Za zjištěná porušení bylo uloženo 15 pokut v celkové výši 24 000 Kč. 

V období od 18. 10. 2021 – 30. 11. 2021 se inspektoři ČOI se sídlem v Ostravě zaměřili na kontrolu poctivosti prodeje v prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek ve specializovaných obchodech a prodejních místech v areálech obchodních center s cílem porovnat letošní výsledky kontrol s kontrolní akcí provedenou v roce 2014.

V roce 2014 bylo zkontrolováno celkem 19 podnikatelských subjektů a nedostatky byly zjištěny u 9 z nich, tj. ve 47,4% případů. Nejvyšší rozdíl mezi skutečnou a účtovanou částkou, který inspektoři při kontrolním nákupu zjistili, byl 287 korun, nedostatky v účtování byly zjištěny u 5 prodávajících.

Při letošní kontrolní akci bylo provedeno celkem 34 kontrol a nedostatky byly zjištěny ve 23 případech, tj. 67,6 %. Nejvyšší rozdíl mezi skutečnou a účtovanou částkou byl pouze 10 korun, nedostatky v účtování kontrolního nákupu pak byly zjištěny u 6 prodávajících.

Mezi nejčastěji zjištěné nedostatky v letošním roce, kromě výše uvedeného, bylo v 16 případech neinformování o ceně prodávaných výrobků, kdy se zejména jednalo o neuvedení ceny vztažené k měrné jednotce množství u balených potravinářských výrobků. Dále ve 3 případech prodávající nevydali na vyžádání spotřebitele doklad o zakoupení výrobků se stanovenými náležitostmi a ve 3 případech použili k vážení měřidlo s neplatným úředním ověřením.

Inspektoři uložili na místě 15 pokut v celkové výši 24 000 Kč, dvěma kontrolovaným osobám budou pokuty uloženy ve správním řízení a u 6 prodávajících pro méně závažná porušení v souvislosti s pandemií COVID-19 bylo využito institutu domluvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…