Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě hasičského auta kvůli olovu

06.09.2022 18:47 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečná hračka na baterie hasičské auto, číslo modelu B938A. Povolený limit olova byl v hračce překročen 756krát. Bylo nařízeno stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě hasičského auta kvůli olovu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Jedná se o bateriovou hračku hasičské auto - s napájením AA baterie 3 x 1,5 V, která není vhodná pro děti do 3 let. Hračka je uložena v papírové krabičce s průhledem. Na obalu jsou informace vztahující se k výrobku, označení CE. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 75,6 %. Povolený limit je 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních - směrnice 2011/65/EU – RoHS). ČOI také zjistila další nedostatky - přímo na výrobku chybí identifikační označení CE, ačkoliv to povaha výrobku umožňuje. Dále nebyl výrobek vybaven údaji o výrobci a dovozci a bezpečnostními informacemi v českém jazyce. Návod na ovládání hračky a výměnu baterií byl poskytnut pouze v anglickém jazyce. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády (NV) 481/2012 Sb. a zároveň neodpovídá požadavku NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Česká obchodní inspekce, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují požadavky příslušné směrnice a na základě dalších zjištěných nedostatků, uložila distributorovi zákaz distribuce výše jmenovaného výrobku (dle § 18a odst. 3 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky).

Informace o výrobku:

Hračka na baterie „FIRE CAR“
Značka:     neuvedena
Číslo modelu:  B938A
EAN: -
Výrobce: -
Dovozce:  -
Distributor: HAUTEX s.r.o., Vavákova 861/10, 14800 Praha-Kunratice
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…