Český statistický úřad úspěšně prošel evropským přezkumem

26.09.2023 16:08 | Tisková zpráva

Český statistický úřad prošel začátkem března pravidelným hodnocením souladu své činnosti s principy Kodexu evropské statistiky, tzv. peer review. Z právě zveřejněných výsledků vyplývá, že ČSÚ je vysoce respektovanou odbornou institucí, která vytváří kvalitní statistické informace, je zaměřená na uživatele a nabízí motivující pracovní prostředí, podporující inovace.

Český statistický úřad úspěšně prošel evropským přezkumem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nařízení o evropské statistice stanoví obecné zásady profesionální nezávislosti, nestrannosti, objektivity, spolehlivosti a důvěrnosti statistické služby. Tyto zásady podrobněji specifikuje Kodex evropské statistiky (ZDE), který je základním pilířem kvality Evropského statistického systému (ESS - ZDE), garanta spolehlivosti evropské statistiky. Kodex obsahuje 16 zásad a pro každou z nich existuje soubor ukazatelů, osvědčených postupů a standardů poskytující návod a měřítka pro hodnocení jeho implementace do každodenní praxe.

Na základě rozsáhlého sebehodnotícího dotazníku posuzoval přímo na místě naplňování Kodexu mezinárodní expertní tým. „Během pěti dnů se zahraniční experti sešli k intenzivnímu pracovnímu dialogu s několika desítkami zástupců ČSÚ a státní statistické služby, médií, respondentů a dalších uživatelů dat. Hodnotili, zda je ČSÚ při své činnosti nestranný, objektivní, profesionálně nezávislý, zda své výstupy publikuje dostatečně rychle a v předem oznámených termínech,“ popisuje průběh expertní mise Petra Kuncová, ředitelka odboru informačních služeb ČSÚ. Misi také zajímalo, jak jsou statistické výstupy dostupné a srozumitelné a zda úřad zachovává ochranu důvěrnosti statistických údajů.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Výstupem hodnocení je nyní schválená a zveřejněná závěrečná zpráva (ZDE). „Mezinárodní hodnocení popisuje ČSÚ jako vysoce respektovanou, profesionální a důvěryhodnou instituci, která má jasnou strategickou vizi a plán dalšího rozvoje. Ctí rovný přístup k informacím, poskytuje kvalitní a na uživatele zaměřené služby a neustále rozvijí své prezentační nástroje tak, aby každý uživatel sám mohl získat potřebné informace,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Úřad také aktivně využívá inovativní techniky sběru dat a disponuje sofistikovaným informačním systémem produkce statistik a aktivně využívá širokou škálu dostupných zdrojů dat státu. Pro zaměstnance je pak důležité, že ČSÚ úspěšně vytváří kvalitní pracovní prostředí, podporující profesní růst, inovace a slaďování osobního života s prací.

Součástí hodnocení jsou i doporučení k dalšímu zlepšování, konkrétně náměty k pokračování aktivit v zavádění řízení kvality, podpory digitalizace státní správy, spolupráce s odbornou veřejností a uživateli a v oblasti koordinace státní statistické služby. Na doporučení bude ČSÚ reagovat návrhem tzv. zlepšovacích aktivit, jejichž naplňování se bude ze strany Eurostatu každoročně vyhodnocovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…