DIAMO: Rychlý zásah odštěpného závodu SUL při likvidaci propadu v Lešeticích

02.04.2022 7:34 | Tisková zpráva

Začátkem března došlo v lokalitě Lešetice v oblasti Příbram k propadu zásypového materiálu větracího komínu KVB 44-11/0.

DIAMO: Rychlý zásah odštěpného závodu SUL při likvidaci propadu v Lešeticích
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Propad, který byl od roku 2006 stabilní a bez jakýchkoli známek pohybu, je díky rychlému zásahu pracovníků odštěpného závodu Správa uranových ložisek zasypán, oplocen a označen výstražnými cedulemi. Nadále budeme místo pravidelně monitorovat, stejně jako dalších více než 5 000 důlních děl, které má závod SUL ve své správě.

Propad vznikl 6. března a ihned po jeho nahlášení byl ve spolupráci s Policií ČR označen bezpečnostní páskou. Odborní pracovníci závodu pak ihned začali řešit jeho likvidaci – provedli zaměření propadu, změřili jeho hloubku a stanovili nutná bezpečnostní opatření.

Propad větracího komínu měl kruhový profil 26,4 m2 a odhadovanou hloubku 110 m. Na zásyp propadu bylo využito 2 776 m3 tříděného kameniva. Jeho likvidace trvala do 21. 3. 2022. V současné době je propad zasypaný, prostor dočasně oplocený a označený bezpečnostními cedulkami. Díky tomuto rychlému zásahu je již místo propadu opět bezpečné.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Na lokalitě bude následovat vybudování stálého ohlubňového povalu, trvalého oplocení a bezpečnostního značení.

Větrací komín byl vyhlouben v letech 1971–1973 na 11. patro, tj. do hloubky 473,1 m, s rozfáráním na 3 patra. Do úrovně 4. patra je profilu kruhového (26,4 m2), dále pak obdélníkového (10 m2). V roce 1989 byl zakryt železobetonovou deskou, v roce 2005 byl zasypán celkem 8 078 m3 tříděného kameniva. V roce 2006 byl zásyp po zjištění poklesu doplněn. Od té doby nebyl žádný pokles zásypu zaznamenán.

Místo podléhá pravidelnému monitoringu stejně jako ostatní důlní díla ústící na povrch, a to v souladu s báňskou legislativou, jedenkrát ročně. Lokality monitoruje odštěpný závod SUL i mimo stanovený interval, a to několikrát ročně. Konkrétně na zmíněném místě v Lešeticích proběhla kontrola pozemku v listopadu 2021 a dále letos v lednu, a to bez jakéhokoli zjištění postupu rozvolňovacích procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

19:02 Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

Sloučení výpovědních důvodů v případě ztráty zdravotní způsobilosti do jedné kategorie, které přines…