„Praha bude vidět.“ Lipavský v ČT vychvaloval plánované setkání. A jak bojuje s Ruskem

29.05.2024 21:00 | Monitoring

„V dnešní bezpečnostně složité situaci, kdy jsme pod tlakem Ruska, je dobře, že je Praha vidět,“ řekl v pořadu Interview ČT24 ministr zahraničních věcí k zítřejší největší alianční akci v Česku od roku 2002. Hlavním tématem zasedání ministrů zahraničí zemí NATO v Praze bude nejspíš podpora Ukrajiny. Lipavský zmínil, že bude jednat s šéfem diplomacie USA mj. o společném memorandu o boji proti dezinformacím.

„Praha bude vidět.“ Lipavský v ČT vychvaloval plánované setkání. A jak bojuje s Ruskem
Foto: Repro X
Popisek: Ministr zahraničí Jan Lipavský v pirátském předvolebním spotu

Setkání aliančních ministrů zahraničí má mimo jiné připravit půdu pro vrcholné jednání na červencovém washingtonském summitu a také hledat další cesty, jak pomoci ukrajinské obraně. V předvečer zahájení alianční ministeriády to sdělil hostitel, šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

„Byl jsem dostatečně rychlý, když jsem přišel s nápadem, že by bylo vhodné, aby takové setkání v Praze proběhlo. Lobboval jsem jak v alianci, a bylo to třeba vysvětlit i doma kolegům ve vládě, aby tu akci podpořili,“ popsal, jak se mu podařilo zasedání ministrů zahraničí zemí NATO v Praze zrealizovat.

„A v těchto dnech se ta akce koná, mám radost, že se koná po dvaceti letech od summitu NATO, který vlastně organizoval Václav Havel. Je to vrcholová akce NATO, přijedou ministři 31 zemí,“ řekl Jan Lipavský k největší akci NATO v Česku od summitu v roce 2002.

Vyzdvihl příjezd mnoha důležitých ministrů: „Ti důležití ministři tu budou. Přijmu amerického ministra zahraničních věcí ve své pracovně, kanadskou ministryni. Budu mít také jednání s tureckým ministrem. Proběhne celá řada důležitých schůzek,“ sdělil Lipavský.

„Praha bude vidět. A myslím, že v dnešní bezpečnostně složité situaci, kdy jsme pod tlakem Ruska a Evropa je celkově ohrožena, je dobře, že je Praha vidět,“ podotkl ministr zahraničních věcí.

Na neformálním setkání ministrů v Praze se budou ladit noty před samotným vrcholem, kterým je červencový summit ve Washingtonu. „Vše směřuje k summitu, který proběhne na začátku července v USA. Toto je jeden z posledních momentů , kdy se všechny země budou moci vyjádřit k otázkám, se kterými přichází generální tajemník NATO, jak dále pokračovat v pomoci Ukrajině,“ řekl Lipavský.

V rámci bilaterálního setkání s šéfem diplomacie nejmocnější země světa Antonym Blinkenem bude Lipavský probírat mimo jiné společné memorandum o boji proti dezinformacím.

Na bilaterálním jednání s Blinkenem budou podle Lipavského zaznívat nepřekvapivá témata. „Bude to mj. téma energetika. Víme, že USA mají jaderné know-how. Povedeme dialog ohledně jaderných technologií s ohledem na malé modulární reaktory,“ zmínil Lipavský, a že chce jednat i o Ukrajině.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lipavský je proukrajinský a protiruský fanatik, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 30.05.2024 11:04:16
který zatahuje Českou republiku do války

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…