DIAMO likviduje těžní věž Dolu Staříč v Chlebovicích

18.02.2022 10:57 | Tisková zpráva

Státní podnik DIAMO likviduje dominantu Dolu Staříč III na Frýdecko-Místecku, kdysi jednoho z největších dolů na koksovatelné uhlí v Ostravsko-karvinském revíru. Těžba černého uhlí tady skončila v roce 2017 a šachetní objekty jsou už nepotřebné a chátrají.

DIAMO likviduje těžní věž Dolu Staříč v Chlebovicích
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

V areálu bývalého dolu Staříč III – Chlebovice probíhají v souladu s plánem likvidace hlavních důlních děl demoliční práce povrchových objektů v bezpečnostním pásmu jámy č. III/6. Přípravné stavební práce začaly loni v prosinci. Specializovaná firma nejprve odstraňovala okolní objekty a vyzdívky mostu pro nástup mužstva, následně proběhlo sundání mostu a dělení na transportovatelné kusy. V úterý 15. 2. přišla na řadu vrchní část těžní věže, kdy se za pomoci obřího jeřábu demontovaly také těžní kola-lanovnice za účasti médií.

V následujících dnech se za pomoci rypadla s prodlouženým ramenem bude postupným rozebíráním odstraňovat opláštění těžní budovy. Pak dojde k rozebrání zbývající části těžní věže, aby bylo možné do konce února provést její odvoz do šrotu.

Jedná se o ocelovou konstrukci vysokou cca 55 m. Celková hmotnost kovového šrotu se odhaduje na cca 1000 tun. Vzhledem k příznivé ceně kovového šrotu pracovníci státního podniku předpokládají, že z prodeje šrotu se demoliční akce zaplatí v plném rozsahu.

Pro závod DARKOV, který vznikl na konci roku 2020, aby převzal na základě rozhodnutí vlády utlumované doly od společnosti OKD, je to první bourání těžní budovy s těžní věží a zároveň v letošním roce jediné. Budou probíhat i další demolice dle harmonogramu, ale jiných šachetních objektů. V plánu jsou například demolice nepotřebných objektů úpravny na Dole Lazy v Orlové.

Z historie

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34131 lidí

Průzkum v chlebovické lokalitě byl zahájen v letech 1957 až 1960. Výstavba dolu Staříč III, který byl součástí tehdy jednoho z největších dolů v OKR na koksovatelné uhlí, byla zahájena v roce 1962. Vlastní hloubení vtažné jámy započalo v r. 1964. Při hloubení této jámy byl vytvořen rekord v docílené metráži. Za měsíc bylo vyhloubeno 322 m hotové jámy o průměru 7,5 m. Hloubka jámy Staříč III/5 byla 761 m, jámy Staříč III/6 byla 948 m, na konečnou hloubku byla prohloubena v roce 1985.

Důl Staříč se nachází v nejjižnější části Ostravsko-karvinského revíru. Jeho dobývací prostor má rozlohu přes 40 km2 a rozkládá se na katastrálních územích obcí Brušperk, Staříč, Žabeň, Lískovec, Ptáčník, Sviadnov, Frýdek, Fryčovice, Místek-Lysůvky, Zelinkovice, Chlebovice, Palkovice a Rychaltice. Aby těžba uhlí z tohoto velkodolu byla co nejhospodárnější, byl dobývací prostor rozdělen na tři lokality (Staříč I – Sviadnov, Staříč II a Staříč III – Chlebovice). Likvidace jam bývalého dolu Staříč III – Chlebovice probíhala v období od prosince 2019 do července 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…