DIAMO: Báňští potápěči trénovali na Žermanické přehradě

20.02.2022 10:59 | Tisková zpráva

Potápění v prostředí se špatnou viditelností patří k důležitým dovednostem báňských záchranářů. Proto ji pravidelně nacvičují, aktuálně na Žermanické přehradě.

DIAMO: Báňští potápěči trénovali na Žermanické přehradě
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Potápěči z HBZS Ostrava a BZS Odolov, která nově patří pod DIAMO, trénovali nejen potápění v chladné vodě, ale také práce pod vodou a komunikaci.

“Potápěčská skupina u nás na Hlavní báňské záchranné stanici je založena zejména proto, že všechny doly v Ostravsko-karvinském revíru jsou doly s nebezpečím průvalu vod, proto tu skupinu udržujeme. Pořádáme dva výcviky podle předpisů. Jeden se koná v létě v takzvaných dekompresních hloubkách, to znamená na hlubším lomu a v zimě simulujeme potápění bez možnosti přímého vynoření,“ vysvětlil Jaroslav Provázek, náměstek ředitele a hlavní mechanik HBZS.

Potápění pod ledem s nemožností se vynořit kdekoliv nebylo možné kvůli teplejšímu počasí, jinak si ale záchranáři pochvalují dobré podmínky pro výcvik na Žermanické přehradě. Kromě potápění trénovali například vrtání, manipulaci s břemeny a další činnosti. V chladné vodě pracují v potápěčských oblecích a nově mají k dispozici moderní komunikační zařízení, kterým se mohou dorozumívat nejen s kolegy na břehu či na molu, ale také mezi sebou pod vodou. Samozřejmostí je dobrá fyzická kondice potápěčů a důkladná příprava před každým ponorem, na kterou dohlíží mechanici a lékař. Pro všechny případy mají záchranáři připravenou i dekompresní komoru.

„Nacvičujeme odolnost potápěčů pro potápění ve složitějších podmínkách, které jsou podobné těm v zatopené důlní chodbě. Nacvičujeme i průnik zatopenou důlní chodbou a následně přezbrojení potápěče do klasického dýchacího přístroje a zásah v nedýchatelném prostředí, což může kdykoliv v dole nastat,” dodal Petr Zielinski, vedoucí výcviku, HBZS.

Potápěči zvládli celkem 22 pracovních ponorů ve dvojicích v hloubce kolem 5 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…