Slovenský poslanec Huliak: Ustoupit opozici? To by potom byl samý atentát

29.05.2024 19:01 | Rozhovor

Na Slovensku je dva týdny po atentátu na premiéra Roberta Fica stejně napjatá atmosféra mezi politiky jako dříve. První reakce ze strany opozice o smíru byly jen chlácholením, zpátky je agresivní chování. „Kdybychom stáhli zákony, jak po nás chtěli, a dali si sto dní pauzy v zasedání Národní rady s cílem uklidnit situaci, tak bychom se do budoucna vystavili riziku, že každý zákon, který by procházel parlamentem a nehodil by se opozici, by končil atentátem na některého z politiků,“ říká pro ParlamentníListy.cz Rudolf Huliak, poslanec Národní rady SR zvolený na kandidátce SNS.

Slovenský poslanec Huliak: Ustoupit opozici? To by potom byl samý atentát
Foto: Repro Facebook
Popisek: Slovenský poslanec Rudolf Huliak

Co se po dvou týdnech od atentátu na Roberta Fica odehrává na slovenské politické scéně? Vzaly parlamentní strany rozum do hrsti a utlumily svoji někdy až agresívní rétoriku proti druhému táboru?

Minulý týden jsme přijeli do Bratislavy, abychom v Národní radě jednali o zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu a ještě také dolaďovali zákon o kácení. A přišli jsme na to, že se na politické situaci nic nezměnilo. Opět jsme zažívali tu klasickou politickou šikanu ze strany opozice jako dříve. Čili ty řeči ohledně jednání u kulatého stolu a podobné věci byly jen taková zástěrka. Správně jsme předpokládali, že kdybychom ustoupili a šli jednat ke kulatému stolu nebo – nedejbože – bychom ještě udělali to, že bychom stáhli zákony, jak po nás chtěli, a dali si sto dní pauzy v zasedání Národní rady s cílem uklidnit situaci, tak by to dopadlo asi tak, že bychom se do budoucna vystavili riziku, že každý zákon, který by procházel parlamentem a nehodil by se opozici, by končil atentátem na některého z politiků.

Takhle velké ústupky po vás protistrana požadovala?

Přesně tak. Chtěli po nás, aby Národní rada nezasedala a abychom my stáhli všechny zákony, které považuje za kontroverzní. To znamená o nevládních organizacích, o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, o kácení. Tedy abychom je všechny stáhli a dali si pauzu na takzvaný smír. Kdybychom na to přistoupili a nedotáhli ke schválení všechny zákony, jaké jsme chtěli, a ukončili řádné jednání 12. schůze Národní rady, tak bychom se vzdali všeho, co jsme měli v plánu. Protože zkrátka tato opozice nepřestane dělat to, co si umanula, a žádná štábní kultura její politiky se nezmění ani po atentátu. Čili ty první reakce byly jen takové uchlácholení, ty řeči o smíru a podobně. Stejně agresívně se chovají, stejně manipulativně vystupují média, tedy nic se na slovenské scéně nezměnilo. Jenom to, že to odskákal Robert Fico, který ležel v kritickém stavu rozstřílený na lůžku.

Čekal bych, že taková událost, jakou byl atentát na předsedu vlády, se stane zlomem ve slovenské politice. K ničemu takovému nedošlo?

Absolutně se nic nezměnilo. Stejně agresívní politika, stejně agresívní rétorika, stejné omezování nás, koaličních politiků, ze strany médií. Opravdu se nic nezměnilo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…