Do přípravy psovodů Vojenské policie se zapojily i další ozbrojené složky

01.10.2017 8:27

Již 8. ročník soustředěného kondičního výcviku psovodů a služebních psů uspořádala Vojenská policie ve dnech 18. – 22. září v Náměšti nad Oslavou a jejím okolí. Výcviku se letos zúčastnilo celkem 63 psovodů a 72 psů ze všech ozbrojených sborů České republiky a Slovenska.

Do přípravy psovodů Vojenské policie se zapojily i další ozbrojené složky
Foto: kpt. Monika Sochová
Popisek: Skupina psovodů se psy po přepravě vrtulníkem

Výcvik byl tradičně rozdělen do dvou kategorií: výcvik speciálních psů na vyhledávání drog, výbušnin a zbraní a výcvik všestranných psů.

Výcvik speciálních psů na vyhledávání drog, výbušnin a zbraní probíhal ve vojenských, ale i v civilních objektech. Psovodi se psy prohledávali vnitřní i venkovní prostory, vozidla a zavazadla, kde byly ukryty vzorky všech dostupných drog a výbušnin ze vzorkovnic Vojenské policie, Policie ČR a Celní správy ČR. Služební psi tak měli možnost vyzkoušet si více druhů vzorků z různých vzorkovnic a zároveň mohli nacvičovat vyhledávání většího množství těchto látek, než mají možnost v průběhu běžného výcviku.

Výcvik všestranných psů se zaměřil zejména na nácvik zadržení pachatele v nejrůznějších modelových situacích, ve vyhledání a označení pachatele v objektech nebo v terénu, ve výcviku poslušnosti a vypracování stopy. Služební psi museli provést zákrok například z vrtulníku bezprostředně po přistání nebo překonat překážku, tentokrát ve formě bariéry vytvořené z hasičské pěny. O tom, jak kvalitně, razantně a přesně byly zákroky provedeny, referovali přítomní figuranti, kteří svou zpětnou vazbou pomáhali napravovat výcvikové chyby nebo případné drobné nedostatky.

Výměna zkušeností z výcviku a nasazení psů

Podobný výcvik nemá svým rozsahem a účastí psovodů obdobu. Kynologické službě Vojenské policie se i díky spolupráci s 22. základnou vrtulníkového letectva v Sedlci – Vícenicích u Náměště nad Oslavou a Vojenským veterinárním ústavem v Hlučíně každoročně daří zvyšovat úroveň a prestiž této akce, o čemž svědčí stále stoupající zájem o účast nejen ze strany Vojenské policie, ale i Policie ČR, Vězeňské služby ČR, Celní správy ČR, Městské policie hl. m. Prahy, AČR, Hradní stráže a slovenských kolegů (Vojenskej polície, Polície SR, Zboru väzenskej a justičnej stráže).

„Cílem této akce není jen provádění praktického výcviku služebních psů, ale také vzájemná výměna znalostí a zkušeností z výcviku a používání psů při výkonu služby. A nesmíme zapomenout ani na navazování osobních kontaktů mezi kynology všech složek, které jsou pro naši další vzájemnou spolupráci nezbytné,“ podělil se o své dojmy hlavní organizátor výcviku kapitán František Hanslík z Vojenské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …