FN Brno: Poprvé jsme využili léčby koronaviru u pacienta s leukémií pomocí monoklonálních protilátek

17.03.2021 12:39

Naši lékaři jsou tak schopni podat Bamlanivimab dalším hematoonkologickým pacientům.

FN Brno: Poprvé jsme využili léčby koronaviru u pacienta s leukémií pomocí monoklonálních protilátek
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno mají od začátku března k dispozici nový lék Bamlanivimab společnosti Eli Lilly pro léčbu pacientů s onemocněním COVID-19 s rizikem závažného průběhu onemocnění. 

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Při infekci virovým onemocněním, jako je COVID-19, si lidské tělo vytváří proti viru protilátky, které pomáhají imunitnímu systému se s infekcí vypořádat. Po setkání s novým virem ale organismu tvorba takovýchto protilátek určitou dobu trvá a virus má tak příležitost se v těle dostatečně pomnožit, což následně může vést ke zhoršení zdravotního stavu pacienta a vážnému průběhu onemocnění. Bamlanivimab je uměle připravenou monoklonální protilátkou proti viru SARS-CoV2, původci onemocnění COVID-19, která je schopna částice viru v organismu neutralizovat a snížit tak celkové množství viru v těle dřív, než si organismus vytvoří vlastní účinné protilátky. Tento efekt byl pozorován v klinických studiích, kde byl lék podán pacientům časně od vypuknutí příznaků onemocnění a po jeho podání došlo ke snížení množství viru v těle. U těchto pacientů byla pozorována také nižší pravděpodobnost potřeby hospitalizace nebo další lékařské péče. Bamlanivimab tedy může u pacientů, pokud je podán v časné fázi onemocnění, snížit pravděpodobnost rozvoje těžkého průběhu infekce. Přes pozitivní první data o účinnosti a bezpečnosti léku je ale tato léčba zatím nadále experimentální. 

Podání léku je v současnosti možné u pacientů v časné fázi onemocnění a zároveň s rizikem vážného průběhu nemoci. Patří zde i pacienti s hematoonkologickým onemocněním, u kterých probíhá onkologická léčba, a pacienti po transplantaci kostní dřeně. Podání léku musí proběhnout nejpozději do 7 dnů od prvních příznaků onemocnění a doba od zjištění pozitivity testu na COVID-19 nesmí přesahovat 3 dny. Rovněž v době podání musí být pacient asymptomatický nebo jen s lehkým průběhem onemocnění, nevyžadující hospitalizaci nebo kyslíkovou terapii. 

Indikace a podání léku u hematoonkologických pacientů probíhá ve Fakultní nemocnici Brno ve spolupráci lékařů Interní hematologické a onkologické kliniky a lékařů Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy. Samotné podání Bamlanivimabu probíhá ambulantně, tedy bez nutnosti přijetí pacienta k hospitalizaci. Lék je podáván nitrožilní infuzí trvající 30 až 60 minut s následnou monitorací pacienta po dobu 1 hodiny.  Lék byl na pracovišti zatím úspěšně podán jednomu 39 letému pacientovi s akutní leukémií a onemocněním COVID-19 s „britskou variantou“ viru, jehož stav i přes závažnou hematoonkologickou diagnózu zůstává dobrý s asymptomatickým průběhem onemocnění.

Pacienti léčení s hematoonkologickým onemocněním splňující uvedená kritéria pro podání léku Bamlanivimab, mohou se sami nebo prostřednictvím svých ošetřujících specialistů obracet přímo na lékaře Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno.  Společně pak lékař a pacient individuálně zhodnotí, jestli je léčba lékem Bamlanivimab v konkrétním případě možná a vhodná, případně domluví další postup.

Kritéria pro podání léku Bamlanivimab:

  • hematoonkologické nebo onkologické onemocnění v aktivní onkologické léčbě nebo pacient po transplantaci kostní dřeně či solidního orgánů 

  • recentně diagnostikované onemocnění COVID-19, tzn. trvání symptomů onemocnění do 7 dnů a doba od zjištění pozitivity testu na SARS-CoV-2 nepřesahující 3 dny

  • dosavadní lehký průběh onemocnění, nevyžadující hospitalizaci či kyslíkovou terapii z důvodu onemocnění COVID-19

  • věk starší 12 let a tělesná hmotnost alespoň 40 kg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…