Firmy se shodují: Stáže jsou šancí vychovat si budoucí zaměstnance

21.07.2014 19:10

Přes 3000 firem se zapojilo do projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a vyzkoušelo si tak, co jim může zapojení stážisty přinést. Zkušenosti jsou pozitivní – vedle příležitosti otestovat si potenciálního zaměstnance vyzdvihují firmy i to, že získaly nový pohled na svou činnost. A také samotný společenský přínos systému stáží.

Firmy se shodují: Stáže jsou šancí vychovat si budoucí zaměstnance
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Mnozí personalisté řeší dilema – přijmout uchazeče se zajímavým vzděláním a dobrými nápady, ale bez dostatečné praxe v oboru? Časové i finanční náklady na zapracování nemusí být zrovna malé a tak často nakonec padne volba na uchazeče možná méně vhodného, ale již s praktickými zkušenostmi. Jak ukazují výsledky projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, může být dobrou cestou z této situace sázka na odbornou stáž.

„V rámci našeho projektu přijalo stážisty 3 200 firem a jejich ohlasy jsou velmi dobré. Pochvalují si především to, že si mohli případného budoucího zaměstnance otestovat v praxi – to jako velmi přínosné označila polovina poskytovatelů stáží,“ uvádí hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová. Třetina firem také považuje zapojení do projektu za společensky prospěšné – pomohly tak nezaměstnaným, čerstvým absolventům nebo lidem na rodičovské dovolené získat praktické zkušenosti z oboru a zlepšit tak jejich šance na trhu práce (viz Graf).

Druhou oblastí, kterou firmy vyzdvihují, je vliv stážisty na pracovní kolektiv a příležitost zdokonalit interní vzdělávací procesy. A to bez ohledu na to, zda spolupráce pokračovala i po skončení stáže. „Asi největším přínosem byl nový pohled na vnitrofiremní postupy od člověka bez provozní slepoty,“ uvádí například Martin Koutný ze zlínské IT firmy.

„Z ohlasů víme, že příchod stážisty často motivoval i další zaměstnance k větším výkonům. A díky tomu, že stážistu musel po celou dobu odborně vést mentor, měly firmy také příležitost v praxi vyzkoušet zaškolování juniornějších zaměstnanců a předávání zkušeností,“ doplňuje Kateřina Šímová a dodává, že nejvíce se do projektu zapojovaly firmy z Prahy a z moravských krajů. Převažovaly pak společnosti s ručením omezeným, kterých byly tři čtvrtiny, desetinu poskytovatelů tvořily akciové společnosti, zbytek pak například živnostníci, neziskové nebo příspěvkové organizace.

O poskytování stáží je mezi firmami zájem i do budoucna, do systému se jich zaregistrovalo celkem téměř 10 tisíc. Od konce léta bude na projekt navazovat nový, nazvaný „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“, který se zaměří na dlouhodobě nezaměstnané a lidi nad 50 let a z pohledu firem pak mimo jiné na rozvoj kapacit mentorů.

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně uběhl již více než rok a půl od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a rok a půl od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cíle projektu, tedy uskutečnění 5000 stáží, bylo dosaženo již v lednu. Díky úspoře v rozpočtu dosud proběhlo přes 6000 stáží. Projekt trvá do října 2014.

Průběh stáže:

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také doklad o absolvované stáži - certifikát Europass.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…