Hospodářská komora k zákonu o elektrárně Búšehr

01.02.2017 20:34

Zatímco v EU podobné zákony zrušili a tamní firmy se ujímají o zakázky, české firmy dodávat nemůžou.

Hospodářská komora k zákonu o elektrárně Búšehr
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

V souvislosti s dnešní diskusí v Poslanecké sněmovně týkající se zákona, kterým českým firmám zakazuje dodávat své služby a technologie íránské elektrárně Búšehr, Hospodářská komora poslance upozorňuje, že Evropská unie v souvislosti s uvolňováním protiíránských sankcí podobná omezení už zrušila. Hospodářská komora proto vyzývá poslance, aby nadále neprodlužovali zrušení zákona.

České firmy se totiž kvůli zákonu o elektrárně Búšehr nemohou účastnit probíhajících a připravovaných tendrů, které jsou zaměřené na jadernou bezpečnost, realizaci stress testů nebo zvyšování kvality íránského jaderného dozoru. „Zatímco firmy z USA a ostatních zemí Evropské unie se mohou ucházet o zakázky týkající se elektrárny Búšehr, české firmy přicházejí o svou konkurenční výhodu. Tato elektrárna totiž vychází z ruského konceptu a technologií, které znají české společnosti, přicházejí tak o jedinečnou exportní výhodu a příležitost uplatnit unikátní know-how,“ upozornil nedávno prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Příkladem takové společnosti je ÚJV Řež, která se zabývá mimo jiné zvyšováním jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektráren a její služby využívají na Ukrajině, ve Finsku, v Rusku, Turecku nebo Číně. Projekty zvyšování jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektrárny Búšehr představují velkou příležitost nejen pro ÚJV Řež, ale i další české společnosti.

Prezident Hospodářské komory už v půlce ledna oslovil dopisem všechny předsedy poslaneckých klubů a vyzval je k tomu, aby zákon zrušili a podpořili sněmovní tisk 836, obsahující vládní návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 99/2000 Sb., o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …