Královéhradecký kraj: Budoucí stavaři čerpali zkušenosti v Německu

31.10.2018 22:16

Skupina vybraných studentů Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové se od 7. do 20. 10. v Bavorsku zúčastnila čtrnáctidenní odborné stavební praxe, která navazovala na sérii vzájemných výměnných pobytů uskutečňovaných od roku 2013.

Královéhradecký kraj: Budoucí stavaři čerpali zkušenosti v Německu
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

 

Realizace projektu byla zaštítěna Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem v Regensburgu a financovaná z Česko-německého fondu budoucnosti. Na úspěchu celé akce má zásluhu Staatliche Berufsschule v Bad Tölzu s ředitelem Franzem Hampelem a Hansem Haslingerem, dále vedení SPŠ stavební včele s ředitelem Jiřím Burešem. K realizaci přispěla a celý projekt spoluorganizovala učitelka německého jazyka Hana Pinková, která působila jako doprovodná osoba zajišťující na místě průběh praxe.

Účastníci mají němčinu jako druhý cizí jazyk. Potřebnou slovní zásobu a odborné stavební názvosloví si procvičili i díky jazykové animaci, která proběhla v prvních dvou dnech v prostorách německé učňovské školy.

Praktikanti pracovali na stavbách německých firem v okolí města Bad Tölzu, seznámili se s technologiemi, stavebními materiály, stavebními přístroji a pracovním prostředím v reálných firmách. Byli ve styku s německými pracovníky a museli aktivně užívat německého jazyka, konverzovali s rodilými mluvčími. Tato zkušenost byla pro žáky velkým přínosem.

Zaujaly je i různé volnočasové aktivity, např. návštěva Mnichova, výlet do bavorských Apl, prohlídky novodobých i historických staveb v nádherném historickém městečku Bad Tölzu.

Zástupci německé strany, konkrétně ředitel školy Franz Hampel a jeho spolupracovníci v čele s Friedrichem Kropiusem, byli vstřícní a po celou dobu pobytu se o nás příkladně starali. Vyjádřili spokojenost s prací celého českého týmu SPŠ stavební a shodli se na tom, že tento projekt odbourává i kulturní předsudky a ukazuje, že vzájemné poznávání se je pro vztahy mezi národy velmi důležité. Potvrdila se slova spisovatele Jana Vrby:„Cizí jazyk nám nenabízí pouze jiná slova, ale i jiný svět.“

Také sami účastníci praxe ocenili význam pobytu nejen pro rozvoj jazykových dovedností, odstranění jazykových bariér, ale i získání nových pracovních zkušeností přímo na německých stavbách německých firem. Získali motivaci do dalšího studia. Někteří si vytkli za cíl do Německa se vrátit za prací nebo studiem. Jejich nadšení a pochvalná slova o přínosu projektu byly největší odměnou pro organizátory. Ověřila se pravdivost tvrzení, že v době, kdy znalost angličtiny se již stává samozřejmostí, je ovládání němčiny velkým plusem, rozšiřuje perspektivy amožnost uplatnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…