MHMP: Pražská tržnice hostí festival UKAUKRAJINU

05.05.2022 11:19 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 5. května bude Pražská tržnice bude patřit ukrajinské kultuře a gastronomii. V odpoledních hodinách se zde uskuteční festival UKAUKRAJINU!, který kromě hudby nabídne autentické speciality ukrajinské kuchyně. Akci pořádá Pražská tržnice a Spolek Archetyp - Farmářská tržiště Praha. Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům.

MHMP: Pražská tržnice hostí festival UKAUKRAJINU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„V návaznosti na otevření stálého foodtrucku s ukrajinskou kuchyní ve Food Truck Pointu v Pražské tržnici se zrodil i tento nápad na festival, který představí ukrajinskou kulturu. Jsem rád, že se nápad podařilo obratem realizovat a rád bych tímto všechny pozval na skvělé jídlo i hudební program, který nás čeká,” říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má Pražskou tržnici na starosti.

Ve veřejných prostorech Pražské tržnice budou návštěvníci moci ochutnat typická jídla ukrajinské kuchyně nebo pivní speciál od Pivovaru Cobolis uvařený s odkazem na situaci na Ukrajině. Nebude chybět ani iniciativa “Nejsi sám” Olgy Martynovské, vítězky a porotkyně MasterChef Ukrajina. Gastronomickou sekci festivalu zaštiťuje Spolek Archetyp, pořadatel farmářských trhů na Náplavce či Kubánském náměstí.

V hudební části programu vystoupí řada ukrajinských hudebníků i tanečníků žijících dlouhodobě v ČR i těch, kteří z Ukrajiny prchli v minulých týdnech před válkou.

„Rozhodli jsme se Ukrajinu přidat na mapu pražských festivalů, zaměřených na nejrůznější kulturní a gastronomické okruhy. Důvody jsou zjevné - chceme naše Ukrajince podpořit nejen finančně, ale hlavně morálně. Nabídnout jim možnost nakrátko si odpočinout v jejich těžké situaci, cítit se "jako doma" a ostatním umožnit bližší seznámení s kuchyní a hudbou země, jejíž občané již před válkou tvořili největší skupinu cizinců v Česku,” komentuje za pořadatele festivalu Michal Tošovský, programový ředitel Pražské tržnice.

Vstupné na akci je dobrovolné a výtěžek z něj poputuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, která v Česku pomáhá uprchlíkům již od roku 1991. Aktuálně OPU poskytuje potřebnou pomoc ukrajinským občanům, která by nebyla možná bez finančních příspěvků dárců.

V Pražské tržnici kromě toho dlouhodobě působí i Šatník Nory Fridrichové, který nabízí materiální pomoc ukrajinským utečencům i místním rodičům samoživitelům, nebo speciální kontaktní místo Úřadu práce určené pro Ukrajinské občany.

Program:

16:15-16:45 OL

17:15-17:45 Ania Kovtun

17:45-18:15 taneční vystoupení Al-Sarris Dabkeh

18:15-18:30 BIRDSY & the band: Timur Berezhnoi, Constantin Syrovatsky, Ioannis Avramidis

19:00-19:30 Hardy orchestra

20:00-21:00 Atmasféra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…