Masarykova univerzita: Farmaceutická fakulta se rozvíjí i díky prestižním unijním grantům

09.08.2022 21:38 | Tisková zpráva

Dva roky po svém připojení k Masarykově univerzitě uspěla Farmaceutická fakulta MU v prestižní grantové výzvě ERA Chairs. Za peníze vybuduje nové vědecké pracoviště.

Masarykova univerzita: Farmaceutická fakulta se rozvíjí i díky prestižním unijním grantům
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Do Brna směřují další nemalé finance z výzev nástroje Widening, spadajícího pod program Horizont Evropa. Jeho celkový rozpočet ve výši téměř sta miliard eur má v následujících letech zajistit, aby unijní investice do výzkumu a inovací přinášely konkrétní výsledky. Kromě jiného v boji proti změně klimatu či v oblasti udržitelného rozvoje, jenž je součástí Strategického záměru Masarykovy univerzity pro období 2021–2028. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Masarykova univerzita uspěla v silně konkurenční výzvě Excellence Hubs, v níž z více než stovky hodnocených projektů dosáhlo na podporu jen deset projektů, přičemž je jediným českým koordinátorem rovnou dvou z nich. Navíc získala MU také grant z výzvy TWINNING a k tomu uspěla ještě v prestižní výzvě ERA Chairs.

Podporu z poslední zmíněné výzvy získá konkrétně farmaceutická fakulta, která se vrátila pod křídla Masarykovy univerzity teprve v létě 2020 (v minulosti byla součástí v letech 1952–1960), a to na projekt Center of Excellence in Advanced Pharmaceutical Technologies neboli ExcellPharmTech. Naváže tak na dřívější ERA Chairs úspěchy CEITECu a RECETOXu.

Nástroje rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening)

TWINNING neboli institucionální networking: výměna osvědčených postupů, posílení manažerských a administrativních dovedností i výzkumného profilu instituce.
Excellence Hubs neboli propojení inovačních ekosystémů Widening zemí a užší vazby mezi akademickou obcí, podnikatelskou sférou, veřejnými orgány a společností.
ERA Chairs neboli nábor vynikajícího akademika s prokázanou excelencí ve výzkumu a manažerskými dovednostmi, který sestaví vlastní výzkumný tým.

„Pro farmaceutickou fakultu jde o mimořádný úspěch. Díky projektu na fakultě vznikne centrum excelence propojující špičkového zahraničního vědce a již fungující ústavy fakulty. Je to neopakovatelná šance posunout fakultu v oblasti nádorové terapie a nanotechnologií a jako vedení fakulty se těšíme na to, co nám projekt přinese,“ říká proděkan pro vnější vztahy, strategii a rozvoj Jakub Treml s tím, že užší spolupráce by měla otevřít možnosti rychlejšího uvádění výsledků výzkumu do praxe a na farmaceutický trh.

Centrum excelence pokročilých farmaceutických technologií pod vedením špičkového zahraničního odborníka by mělo vzniknout v průběhu řešení projektu, tedy od ledna 2023 do roku 2027. Hlavním úkolem týmu badatelů bude řešení cíleného dodávání a transportu nukleových kyselin do prostředí cílových buněk, což bude mít praktické využití zejména v léčbě rakoviny. Centrum bude sloužit také jako platforma pro setkávání předních odborníků a sdílení vědeckých poznatků a jejich šíření k veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec