Masarykova univerzita: Farmaceutická fakulta se rozvíjí i díky prestižním unijním grantům

09.08.2022 21:38 | Tisková zpráva

Dva roky po svém připojení k Masarykově univerzitě uspěla Farmaceutická fakulta MU v prestižní grantové výzvě ERA Chairs. Za peníze vybuduje nové vědecké pracoviště.

Masarykova univerzita: Farmaceutická fakulta se rozvíjí i díky prestižním unijním grantům
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Do Brna směřují další nemalé finance z výzev nástroje Widening, spadajícího pod program Horizont Evropa. Jeho celkový rozpočet ve výši téměř sta miliard eur má v následujících letech zajistit, aby unijní investice do výzkumu a inovací přinášely konkrétní výsledky. Kromě jiného v boji proti změně klimatu či v oblasti udržitelného rozvoje, jenž je součástí Strategického záměru Masarykovy univerzity pro období 2021–2028. 

Masarykova univerzita uspěla v silně konkurenční výzvě Excellence Hubs, v níž z více než stovky hodnocených projektů dosáhlo na podporu jen deset projektů, přičemž je jediným českým koordinátorem rovnou dvou z nich. Navíc získala MU také grant z výzvy TWINNING a k tomu uspěla ještě v prestižní výzvě ERA Chairs.

Podporu z poslední zmíněné výzvy získá konkrétně farmaceutická fakulta, která se vrátila pod křídla Masarykovy univerzity teprve v létě 2020 (v minulosti byla součástí v letech 1952–1960), a to na projekt Center of Excellence in Advanced Pharmaceutical Technologies neboli ExcellPharmTech. Naváže tak na dřívější ERA Chairs úspěchy CEITECu a RECETOXu.

Nástroje rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening)

TWINNING neboli institucionální networking: výměna osvědčených postupů, posílení manažerských a administrativních dovedností i výzkumného profilu instituce.
Excellence Hubs neboli propojení inovačních ekosystémů Widening zemí a užší vazby mezi akademickou obcí, podnikatelskou sférou, veřejnými orgány a společností.
ERA Chairs neboli nábor vynikajícího akademika s prokázanou excelencí ve výzkumu a manažerskými dovednostmi, který sestaví vlastní výzkumný tým.

„Pro farmaceutickou fakultu jde o mimořádný úspěch. Díky projektu na fakultě vznikne centrum excelence propojující špičkového zahraničního vědce a již fungující ústavy fakulty. Je to neopakovatelná šance posunout fakultu v oblasti nádorové terapie a nanotechnologií a jako vedení fakulty se těšíme na to, co nám projekt přinese,“ říká proděkan pro vnější vztahy, strategii a rozvoj Jakub Treml s tím, že užší spolupráce by měla otevřít možnosti rychlejšího uvádění výsledků výzkumu do praxe a na farmaceutický trh.

Centrum excelence pokročilých farmaceutických technologií pod vedením špičkového zahraničního odborníka by mělo vzniknout v průběhu řešení projektu, tedy od ledna 2023 do roku 2027. Hlavním úkolem týmu badatelů bude řešení cíleného dodávání a transportu nukleových kyselin do prostředí cílových buněk, což bude mít praktické využití zejména v léčbě rakoviny. Centrum bude sloužit také jako platforma pro setkávání předních odborníků a sdílení vědeckých poznatků a jejich šíření k veřejnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.