Ministerstvo vnitra: Bezpečnost dětí na internetu. Hlavní téma letošního Dne bezpečnějšího internetu

13.02.2022 12:58 | Tisková zpráva

Ministerstvo vnitra se opět společně s Policií ČR a dalšími partnery připojuje ke Dni bezpečnějšího internetu. Hlavním letošním tématem je bezpečnost dětí na internetu.

Ministerstvo vnitra: Bezpečnost dětí na internetu. Hlavní téma letošního Dne bezpečnějšího internetu
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Mezinárodní kampaň Safer Internet Day se uskutečnil 8. února. Cílem je zvýšit povědomí o aktuálních nebezpečích v online prostředí a propagovat jeho bezpečné a pozitivní užívání. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Ministerstvo vnitra proto 8. února 2022 organizuje společně se sdružením CZ.NIC odbornou konferenci, která propojuje subjekty veřejného, komerčního i neziskového sektoru při sdílení informací pro co nejefektivnější prevenci kybernetické kriminality. Přednášky o digitalizaci vzdělávání, prevenci a aktivitách k bezpečnosti na internetu, o online světě v dětských domovech či kyberprevenci ve školách reflektují letošní hlavní téma – bezpečnost dětí na internetu.

To vše se realizuje v době, kdy kybernetická kriminalita a kriminalita páchaná v kyberprostoru dosahuje rekordních čísel. V roce 2021 Policie ČR registrovala více než 9500 takových případů, oproti cca 1500 případů před 10 lety, kdy začaly být samostatně evidovány. Přitom celková kriminalita za tu dobu klesla o více než polovinu. Řada tradičních trestných činů se totiž přesouvá právě do kyberprostoru a část z nich pak zůstává skrytá a nepostižená.

„Oblast internetu je naprosto klíčovým prostředím, které nás dnes všechny ovlivňuje v našich pracovních i osobních životech. S pandemií nemoci covid-19 ještě více než kdykoli předtím. Pachatelé využívají stále sofistikovanější postupy. Proto je při předcházení kybernetickým trestným činům naprosto zásadní vzdělávání v obezřetnosti na internetu, zejména u těch nejvíce zranitelných, jako jsou děti či senioři,“ říká náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík.

Preventivní kampaně upozorňují dlouhodobě na problémy, které mohou vznikat v online prostředí, především na sociálních sítích či v digitální identitě. Snahou je, aby se internetový svět stal bezpečnějším a lepším místem pro všechny, zejména pro děti a mladé lidi. „Mezi nejčastější případy kyberkriminality patří vedle podvodů i mravnostní kriminalita. Sexuální zneužívání dětí online (ale i offline) je globální problém, proti kterému je třeba bojovat, a to v rovině zefektivnění vyšetřování, prevence i pomoci obětem. Tato problematika bude patřit mezi priority českého předsednictví v Radě EU ve druhém pololetí tohoto roku,“ doplňuje Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality.

Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR úzce spolupracuje se zástupci Úřadu vlády, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem průmyslu a obchodu a i dalšími partnery z komerční i nekomerční zóny, jako je například sdružení CZ.NIC, které v Česku provozuje Safer Internet Center.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …