Ministerstvo vnitra: Česká republika zůstává mezi nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci boje proti obchodování s lidmi

18.07.2021 10:02

Podle Zprávy o stavu obchodování s lidmi za rok 2020 (Trafficking in Persons Report 2020, tzv. TIP REPORT), kterou zveřejnilo Ministerstvo zahraničních věcí USA, zůstává Česká republika i za rok 2020 mezi nejlépe hodnocenými zeměmi z hlediska boje proti obchodování s lidmi.

Ministerstvo vnitra: Česká republika zůstává mezi nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci boje proti obchodování s lidmi
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ve zprávě se jednotlivé státy řadí dle snahy a učiněných opatření v boji proti obchodování s lidmi a stejně jako v posledních letech se ČR umístila v TIER 1, což představuje nejlepší hodnocení.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

To potvrzuje, že Česká republika plně dodržuje minimální standardy pro odstranění této trestné činnosti a ochranu jejích obětí.

Česká republika byla při uvedení zprávy dokonce dána za příklad dobré praxe, co se týče opatření souvisejících s pandemií covidu-19. Cizincům pobývajícím na území ČR bylo, pokud to bylo potřeba, prodlouženo pobytové oprávnění, to vše za účelem ochrany obětí obchodování s lidmi během pandemie.

Kladné hodnocení získala ČR dále za vydání nové Národní strategie boje proti obchodování s lidmi v ČR na léta 2020–2023 a za zvýšení úsilí v prevenci pracovního vykořisťování. V rámci zvládání pandemie nemoci covid-19 bylo kladně hodnoceno též vytvoření telefonních linek, na nichž se podávaly informace o pracovních otázkách nebo poskytování bonusů sociálním pracovníkům za jejich zapojení během pandemie. Ačkoli ČR splňuje minimální standardy, obsahuje zpráva též několik doporučení pro ještě účinnější boj s touto trestnou činností, kterými se bude na svém jednání zabývat Meziresortní koordinační skupina pro oblast boje proti obchodování s lidmi koordinovaná Ministerstvem vnitra.

Více informací o problematice lze nalézt ve Zprávě o stavu obchodování s lidmi v České republice za rok 2020 ZDE, která je zveřejněna na webových stránkách Ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…