Ministerstvo zahraničí: Státní tajemník Stašek jednal s partnery v USA a podpořil účastníky podnikatelské mise

20.10.2018 8:37

Státní tajemník Miloslav Stašek jednal s americkou administrativou o budoucnosti transatlantických vazeb, podpoře bilaterální bezpečnostní a ekonomické spolupráce během své návštěvy USA ve dnech 14. až 20. října 2018.

Ministerstvo zahraničí: Státní tajemník Stašek jednal s partnery v USA a podpořil účastníky podnikatelské mise
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Na východním pobřeží USA, konkrétně pak ve Washingtonu D.C., Raleigh, Charlotte a Atlantě, podpořil podnikatelskou misi českých firem a zástupců akademické obce účastnících se projektu ekonomické diplomacie ZÚ Washington a Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK).

Během jednání s vrcholnými zástupci americké administrativy na Ministerstvu obchodu, Úřadu obchodního představitele USA, výboru pro energetiku a obchod Sněmovny reprezentantů US Kongresu a think-tanků státní tajemník Stašek zdůraznil, že ČR s USA pojí mimořádně silné vztahy, které jsou dlouhodobou konstantou. „Je v zájmu ČR soustředit se především na oblast bezpečnosti a prohlubovat potenciál obchodní a ekonomické spolupráce, zejména v oblasti vědy, výzkumu, energetiky a technologií a komodit s vysokou přidanou hodnotou“, zdůraznil státní tajemník. „Negativně vnímáme uvalení cel na dovoz ocele a hliníku, nicméně zcela zásadní s enormními dopady na český průmysl by mělo přijetí dodatečných cel na dovoz automobilů a dílů do USA“, zdůraznil státní tajemník americké administrativě s tím, že spojenci spolu obchodní války obvykle nevedou.

Státní tajemník během pracovní cesty dále za účasti podnikatelské mise českých firem a Technické univerzity Liberec sdružených v asociaci ATOK jednal s vedením agentur na podporu obchodu a investic státu Severní Karolína a Georgia v Raleigh, Charlotte a Atlantě, primátorkou města Charlotte Vi Lyles, ministryní zahraničních věcí Severní Karolíny Elaine Marshall a dalšími zástupci obchodní komunity a akademické obce včetně textilní fakulty NC State University. Mnohé z českých společností nehledaly jen obchodní partnery, ale i investiční příležitosti na americkém trhu v segmentu textilního průmyslu a návazných technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…