Moravskoslezský kraj zve na procházku s hraběnkou Walburgou

25.09.2020 10:06

Nový projekt s názvem Moravskoslezský kraj, historie a já poutavou formou provází po zajímavostech regionu. Průvodkyní je hraběnka Marie Walburga, majitelka zámku v Kuníně, která upozorňuje na zajímavá místa a významné osobnosti spjaté s regionem.

Moravskoslezský kraj zve na procházku s hraběnkou Walburgou
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Výletníci mohou podniknout virtuální výlet díky novým webovým stránkám, nebo se vydat se speciálním cestovatelským deníkem v ruce „do terénu“.

„Tato úžasná objevitelská pouť seznamuje se zajímavostmi i historií regionu, a to hlavně prostřednictvím historických osobností a jejich příběhů. Hraběnka Walburga z kunínského zámku byla neobyčejně zajímavá dáma. Její tři děti zemřely ještě jako maličké, a tak se hraběnka rozhodla nabídnout péči, ale hlavně vzdělání jiným dětem. Na kunínském zámku se tak například vzdělával František Palacký,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že regionem kromě hraběnky provázejí také například zmiňovaný František Palacký nebo Leoš Janáček.

Cestovatelské deníky obsahují kromě zajímavých informací o vybraných lokalitách také hravé úkoly, a tak děti v areálu zámku Kunín hledají erb Walburgů, počítají schody nebo si doma podle návodu vyrobí pečetidlo. V kostele, kde byl pokřtěn František Palacký budou přepisovat datum vzniku kostela z římských na arabské číslice. Projekt Moravskoslezský kraj, historie a já zavede rodiny s dětmi nebo kulturní turisty také do hukvaldské obory k Janáčkově lavičce nebo je seznámí s Janáčkovým notovým ručním zápisem. Cestovatelské deníky budou k zakoupení na pokladnách zapojených muzeí a v GVUO.

Garantem projektu je Galerie výtvarného umění v Ostravě, která na něj získala od Moravskoslezského kraje jeden a půl milionu korun. GVUO na projektu spolupracovala také s dalšími krajem zřizovanými institucemi – Muzeem Novojičínska, Muzeem Těšínska, Muzeem Beskyd ve Frýdku-Místku a Muzeem v Bruntále, které pro webovou prezentaci zapůjčily své sbírkové předměty.

„Velmi důležitou částí projektu je webový katalog, který představuje nejzajímavější muzejní sbírkové předměty. Vizuálně je velmi přitažlivý, protože vznikl s využitím nejmodernějších informačních technologií, využívá 3D prezentace a prvky rozšířené i virtuální reality. Mnohé z předmětů jsou skenovány nejmodernějším skenerem, který má GVUO k dispozici, takže je možné si vybraná díla prohlédnout ze všech stran i úhlů do nejmenších detailů,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo s tím, že webové stránky jsou inspirativní i pro učitele a školáky, kterým pomohou poutavým způsobem zpřístupnit kulturní dědictví a třeba je i přivedou k vlastním aktivitám. K tomu jim poslouží i pracovní listy, které je hravým způsobem vtáhnou do děje.

„Celý projekt je vizuálním románem, cestou rozkrývaní osudů a významů jednotlivých postav a objevování předmětů i míst, které jsou s nimi spojeny. Jednotlivé webové stránky, ať jsou to příběhy osob, jejich předmětů nebo oblíbených míst, vytvářejí pomyslnou myšlenkovou mapu. Návštěvník, malý badatel i kulturní turista, tak objeví informace, které plasticky a zároveň přitažlivou formou zpřítomní ducha místa, dobu a inspirativní osobnosti,“ uzavřel ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Projekt Moravskoslezský kraj, historie a já zve na objevitelskou pouť po Moravskoslezském kraji, zavede na hrady a zámky, rodné domy, muzea a galerii, památníky, parky a obory, města a obce a jiné významné lokality. Provádí známými místy, jak jsou například Kunín, Hodslavice, Vražné-Hynčice, Hukvaldy, Bruntál, Sovinec, Nový Jičín, Frenštát pod Radhoštěm i Ostrava. Seznamuje s příběhy hraběnky Marie Walburgy, Františka Palackého, Johanna Gregora Mendela, Augustina Hückela, Leoše Janáčka, Evžena Rakouského, Františka Jurečka, Albína Poláška, Sigmunda Freuda, Jana Amose Komenského. Vybrané osobnosti se buď v Moravskoslezském kraji narodily, nebo zde strávily důležitou část svého života. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…