Malé cihlové, větší béžové nebo obrovské sytě oranžové. Dýně vynikají velkou škálou barev a mohou dorůstat do rozličných tvarů a rozměrů. Dužina dýně obsahuje mimo jiné vitamín C, betakaroten a vlákninu, která velmi dobře působí na trávení. Její konzumace pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje imunitní systém, posiluje nervy a působí při revmatismu. Dýňová semena obsahují například železo, vápník, měď nebo vitamíny skupiny B a prospívají vlasům, nehtům, pokožce i nervové soustavě. A kromě všestranného využití v kuchyni mohou dýně – především ty okrasné – sloužit také jako podzimní dekorace.
Výstava Dýně, cukety, patisony a cibuloviny navazuje na letní Zpracování ovoce a zeleniny a zaměřuje se na rod tykvovitých, do kterého patří nejen dýně, ale třeba i okurky a melouny. Tykví existuje téměř 30 druhů a pocházejí z oblasti Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se dostaly koncem 15. století z Latinské Ameriky v souvislosti se zámořskými objevy, protože se dobře přepravovaly lodní dopravou. Dýním trvá dlouho, než se zkazí, pro námořníky tak představovaly praktickou a navíc chutnou zeleninovou konzervu.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva




