Ombudsman: Realita končících kojeneckých ústavů? Místo vážně nemocných batolat převažují předškoláci

27.05.2024 10:01 | Tisková zpráva

Měly by sloužit nejmenším dětem, které se neobejdou bez intenzivní pomoci zdravotníků. Ombudsmanské návštěvy v pěti domovech pro nejmenší děti, lidově označovaných jako kojenecké ústavy, ale ukázaly, že do nich míří spíš děti, pro které se jinde nenašlo vhodné místo.

Ombudsman: Realita končících kojeneckých ústavů? Místo vážně nemocných batolat převažují předškoláci
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Často jde například o větší skupiny sourozenců. A převažují starší děti. Realitu českých kojeneckých ústavů popisuje nejnovější zpráva ombudsmana. Definitivní konec kojeneckých ústavů mohou v těchto dnech potvrdit poslanci.

V lednu 2025 začne v Česku platit zákaz umísťování dětí do věku 3 let do jakýchkoliv ústavů. V těchto dnech mají poslanci navíc potvrdit, zda kojenecké ústavy definitivně skončí. Budou rozhodovat o novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Zároveň se jedná o zákazu umísťování dětí do 7 let věku do ústavních zařízení, a to s účinností od roku 2028.

Zrušení kojeneckých ústavů vítámeŽádné děti, natož ty nejmenší, nepatří do ústavů. Navíc kojenecké ústavy neslouží účelu, pro který byly zřízeny. Prostředí těchto ústavů pro ně není přizpůsobené. Přestože v nich pracuje spousta pečujících tet, malé děti potřebují pro svůj zdravý vývoj ideálně někoho jenom pro sebe,“ uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorma a připomněl: „Jsme jednou z posledních zemí Evropské unie, která ještě kojenecké ústavy má.“

Zaměstnanci Kanceláře ombudsmana v kontextu chystaných změn navštívili od listopadu 2023 do března letošního roku 5 kojeneckých ústavů se 170 dětmi. K 31. březnu 2023 žilo v kojeneckých ústavech v Česku podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí celkem 410 dětí. Právníci Kanceláře ombudsmana navštívili menší i velká zařízení od různých zřizovatelů napříč Českem. Zjistili, že v navštívených kojeneckých ústavech tvořily dvě třetiny děti starší tří let, ačkoliv jsou kojenecké ústavy určeny především pro nejmenší děti. Děti, jejichž zdravotní stav vyžaduje lůžkovou zdravotní péči, byly ve výrazné menšině, přestože jsou kojenecké ústavy zdravotnická zařízení. Převažovaly děti umístěné společně se svými sourozenci a romské děti. Další zjištění jsou uvedena v souhrnné zprávě z návštěv.

Pouze zrušit kojenecké ústavy nestačí. „Většina navštívených kojeneckých ústavů měla pouze hrubou představu, v jaký druh služby se změní po 1. lednu 2025. Navzdory tomu nadále přijímají další děti. Velmi znepokojivým zjištěním je, že u řady umístěných dětí dosud není zřejmé, kdo jim v případě zrušení kojeneckých ústavů zajistí péči,“ přiblížil zjištění z návštěv kojeneckých ústavů Schorm a doplnil apel: „Připravenost celého systému na nadcházející změny právní úpravy se jeví jako velmi nízká. To je alarmující a vyžaduje to urgentní opatření ze strany odpovědných rezortů.“

Ombudsman proto v souhrnné zprávě z návštěv směřoval doporučení Ministerstvu zdravotnictví, Ministerstvu práce a sociálních věcí a zřizovatelům. MPSV by mělo co nejrychleji předložit vládě komplexní změnu systému péče o ohrožené děti. Dále je potřeba podporovat zvýšení počtu pěstounů. A v neposlední řadě je nezbytné zajistit, aby rodiny s dětmi s postižením měly dostatek podpůrných sociálních a zdravotních služeb. Ty umožní, aby děti vyrůstaly v rodinném prostředí.

Řešení nebude jednoduché, ale je naší povinností podpořit, aby děti mohly vyrůstat v rodině. A když to nejde, tak jim alespoň zajistit život, který bude co nejvíce odpovídat rodinnému prostředí,“ uzavřel Schorm.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Devátý ročník Běhu se žlutou stužkou

16:05 Vězeňská služba: Devátý ročník Běhu se žlutou stužkou

Devátý ročník osvětového závodu Běh se žlutou stužkou se konal minulý týden v úterý v podvečer v Říč…