Papež František převzal velikonoční dar od Pilsner Urquell

04.04.2018 17:12

Originální velikonoční dar dnes na audienci na náměstí Sv. Petra ve Vatikánu osobně předali papeži Františkovi zástupci Plzeňského Prazdroje, technický ředitel Diarmaid de Búrca a starší obchodní sládek Václav Berka. Kromě tradiční zásilky piva Pilsner Urquell letos dostal i symbolický dar – měděné velikonoční vejce. Pilsner Urquell tak navazuje na tradici zasílání plzeňského ležáku papeži, která má své kořeny na přelomu 19. a 20. století.

Papež František převzal velikonoční dar od Pilsner Urquell
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

„Mám radost, že náš zlatý plzeňský ležák je součástí velikonočních svátků nejen doma, ale i v centru těch největších oslav, ve Vatikánu. Setkání s papežem a možnost osobně mu předat dar od Pilsner Urquell, je skutečně výjimečný zážitek. Společně s darem převzal papež František také dopis, ve kterém shrnujeme naše charitativní aktivity,“ popisuje Diarmaid de Búrca.

Pilsner Urquell zasílá do Vatikánu pivo z velikonoční požehnané várky společně s tematickým darem už osmým rokem. Navazuje tak na více než sto let starou tradici, kdy si plzeňský ležák nechal do Vatikánu posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII. Letos do Vatikánu putoval dřevěný soudek s pivem z várky, které v únoru požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský, společně s 2018 lahvemi Pilsner Urquell.

Papež František letos společně s pivem převzal i speciální dar – ručně tepané měděné velikonoční vejce zdobené pivovarnickými motivy chmele a ječmene, které v sobě spojuje hned několik symbolik. Měď je kov, který je významný pro plzeňský pivovar i vaření plzeňského ležáku – Pilsner Urquell se v měděných varnách s přímým otopem vaří již více než 175 let. Pivovar také stále uchovává původní měděnou pánev, ve které sládek Josef Groll uvařil první várku zlatého plzeňského ležáku, který inspiroval svět a podle něhož se dnes vaří 70 % piv po celém světě.

„Dar v sobě spojuje trojí význam. Vejce je univerzálním symbolem Velikonoc i symbolem vitality, zrození a nového začátku, gravírované letopočty 1918 – 2018 na podstavci měděného vejce připomínají letošní významná výročí – sto let od konce první světové války a také od vzniku samostatné Československé republiky. Měď přispívá ke zlatavé barvě i k unikátnímu karamelovému aroma našeho ležáku,“ říká starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka.

  • Autorem měděného velikonočního vejce pro papeže Františka je slovenský umělecký kovář Jozef Tomčala, jeho výroba trvala tři týdny, vejce váží přibližně čtyři kilogramy.
  • V minulém roce daroval Pilsner Urquell papeži zvon s reliéfem Baziliky sv. Petra, který byl také vyroben na Slovensku.
  • S celkovým prodejem téměř 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2016 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…