Plzeňský Prazdroj: Francouzští tovaryši se učili od plzeňských tradičnímu řemeslu

11.08.2013 20:15

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest francouzských učedníků si v plzeňském pivovaru vzala pod patronát parta plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů je učila tradičnímu pivovarskému řemeslu, které je v Evropě skutečnou raritou.

Plzeňský Prazdroj: Francouzští tovaryši se učili od plzeňských tradičnímu řemeslu
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Plzeňský pivovar přivítal na stáži šest bednářských učedníků z Francie po dobu od 8. do 19.července. Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.

„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.

Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.

Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.

Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.

Bednářské řemeslo je také oblíbenou turistickou atrakcí, která přispívá k jedinečnému koloritu plzeňského pivovaru. Příležitost, jak se blíže seznámit s tradičními pivovarnickými řemesly bednářství, sladařství, ledařství či šenkýřství, budou mít například návštěvníci letošního Pilsner Festu – vyhlášeného festivalu, který se na počest piva Pilsner Urquell koná 5. října, tedy přesně v den uvaření jeho první várky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…