Povodí Moravy zahájí v říjnu rekonstrukci Vranovské přehrady

19.09.2016 7:35

Povodí Moravy, s.p. zahájí od počátku října rekonstrukci koruny hráze Vranovské přehrady. Po celou dobu stavby bude koruna hráze pro veřejnost uzavřena. Rekonstrukce potrvá více než dva roky, dotkne se však pouze dvou letních sezón. V období realizace stavby se počítá s náhradní dopravou přívozem pro pěší a turisty.

Povodí Moravy zahájí v říjnu rekonstrukci Vranovské přehrady
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Na počátku října odstartují stavební práce na hrázi Vranovské přehrady. Hráz se tak dočká pečlivě plánovaných oprav. Stavební úpravy budou spočívat v kompletní rekonstrukci koruny hráze včetně přemostění přelivů, mostních opěr, mostních závěrů i dosavadního zábradlí na obou stranách hráze. Opravou projdou betonové plochy pod jeřábovou dráhou i osvětlení na koruně. V průběhu prací dojde k odstranění a zpětnému položení vozovky včetně izolací. Koruna hráze získá nové osvětlovací stožáry a nové zábradlí.

Samotná stavba byla zahájena v souladu se stavebním povolením přeložkou telefonního kabelu již v červnu letošního roku. Současně se započetím stavby rekonstrukce koruny hráze dojde ke zprovoznění provizorního náhradního přístaviště v lokalitě Skalka u pravobřežního zavázání hráze. Přístaviště bude po dobu rekonstrukce koruny hráze vodního díla zajišťovat spojení levého a pravého břehu nádrže. Celou akci Povodí Moravy pečlivě naplánovalo tak, aby zasáhla pouze dvě letní rekreační sezóny. Práce proto začínají na podzim 2016 a skončí na jaře 2019. Předpokládané náklady na rekonstrukci hráze dosáhnou 58 milionů korun. Stavební zásahy do hráze si vyžádal její nevyhovující technický stav, zejména konstrukce přemostění přelivů.

Vranovská přehrada byla uvedena do provozu v roce 1934. Jedná se o gravitační betonovou hráz 290 metrů dlouhou, v koruně 7 metrů širokou a nade dnem 47 metrů vysokou. Celkový objem vodní nádrže je 132,696 mil. m3. Vodní dílo Vranov sehrálo obrovskou úlohu jako zásadní povodňové opatření například při povodních na přelomu června a července 2006. Operativně volenými manipulacemi a připraveným volným objemem v nádrži se podařilo docílit toho, že povodeň s kulminací 577 m3/s, tedy více než 1000letá povodeň, byla snížena na odtoku z nádrže na 230 m3/s. Přehrada tímto výrazně zmírnila škody na majetku i zdraví lidí, které by letní povodeň v roce 2006 na Dyji mohla způsobit.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…